Sari la conținut

Nu face niciodată asta înainte de culcare! „Cinci obiceiuri comune” care pot afecta negativ somnul

sursă foto: arhivă doctorulzilei
Somn de calitate

Te numeri printre cei care au probleme permanente legate de somn? Ei bine, potrivit medicilor, nu ești singurul, aproximativ 30 % dintre oameni au această problemă. Dar ce trebuie să faci pentru o odihnă corespunzătoare? Un renumit medic a divulgat cele cinci obiceiuri comune care afectează negativ calitatea somnului.

Dr. Karan Rajan, cunoscut și sub numele de „chirurgul generalist preferat” de pe platforma TikTok, a explicat care sunt motivele potențiale pentru care somnul poate fi perturba. Acesta a oferit și soluții pentru a ne îmbunătăți calitatea  somnului.

Pentru persoanele care se confruntă frecvent cu paralizii ale somnului și se trezesc în medie de trei-patru ori pe noapte, experiența poate fi destul de copleșitoare, iar în astfel de situații, fiecare sfat pentru a obține un somn mai bun contează.

Obiceiurile la care trebuie să renunții pentru un somn de capitate

Primul obicei

Consumul unei mese copioase cu mai puțin de două ore înainte de culcare. Dr. Rajan explică că stomacul are nevoie de aproximativ 90 de minute pentru a se golei în intestinul subțire, iar o masă bogată înainte de somn poate cauza reflux acid, afectând negativ somnul. Pentru a evita acest lucru, medicul sfătuiește să așteptăm cel puțin două-trei ore după o masă consistentă înainte de a merge la culcare, potrivit Capital.

Citeste si:

Al doilea rând

Medicul recomandă să evităm consumul excesiv de apă chiar înainte de a merge la culcare. În timpul somnului, corpul nostru produce hormonul ADH (vasopresină), care ajută la reținerea apei și suprimă nevoia de a face pipi. Cu toate acestea, dacă bem multă apă seara, cantitatea de ADH produsă poate scădea, iar asta poate duce la treziri frecvente pentru a merge la toaletă în mijlocul nopții, perturbându-ne somnul.

Temperatura normală în cameră

Un alt obicei de evitat este să dormim într-o cameră caldă. Dr. Rajan subliniază că temperatura corpului nostru atinge maximul în jurul orei 19:00 și scade treptat ulterior, ceea ce ne face să ne simțim mai obosiți și să ne pregătim pentru somn. Prin urmare, este important să ne asigurăm că temperatura camerei este mai răcoroasă pentru a ne ajuta să adormim mai ușor și să ne odihnim mai bine.

În al patrulea rând, medicul avertizează asupra consumului de alcool, mai ales înainte de culcare. Deși poate părea tentant să ne relaxăm cu o băutură alcoolică după o săptămână lungă de muncă, alcoolul poate perturba somnul REM, faza esențială pentru odihnă profundă. Prin urmare, este recomandat să limităm consumul de alcool înainte de somn pentru a ne asigura o odihnă mai liniștită.

Și în cele din urmă, medicul atrage atenția asupra cofeinei, un stimulent puternic pe care mulți dintre noi îl consumă zilnic pentru a ne menține treji și alert. Cu toate acestea, cofeina poate împiedica acumularea moleculei somnului, ceea ce ne poate face să avem dificultăți în a adormi sau să avem un somn de calitate. Dr. Rajan sugerează să evităm consumul de cafea sau alte băuturi cofeinizate în orele de după-amiază, astfel încât efectul stimulant să se estompeze înainte de culcare.

Medicul încurajează adoptarea acestor schimbări de comportament pentru a ne îmbunătăți somnul și a ne bucura de o odihnă sănătoasă de șapte-opt ore pe noapte. Cu toate acestea, el reamintește că fiecare persoană este unică, iar soluțiile pot varia în funcție de nevoile individuale.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.