sâmbătă, mai 21, 2022

Ibuprofenul, efecte adverse. Persoanele care iau diuretice și inhibitori ai sistemului renină-angiotensină (RSA) pentru hipertensiunea arterială ar trebui să fie precaute. Combinând ibuprofenul cu aceste medicamente își pot afecta rinichii.

Diureticele și inhibitorii RSA sunt de obicei prescrise împreună pentru persoanele cu hipertensiune arterială și sunt disponibile sub diferite nume de marcă farmaceutică. Analgezicele precum ibuprofenul sunt disponibile fără rețetă în majoritatea farmaciilor, scrie Science Daily.

Te-ar mai interesa: Prof. Dr. Leon Dănăilă despre rolul autosugestiei ...

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo au folosit teste de medicamente simulate pe computer pentru a modela interacțiunile celor trei medicamente și impactul lor asupra rinichilor. Ei au descoperit că persoanele cu anumite profiluri medicale, combinând ibuprofenul cu medicamentele pentru hipertensiune, își pot provoca leziuni renale acute, care în unele cazuri pot fi permanente.

„Nu înseamnă că toți cei care se întâmplă să ia această combinație de medicamente vor avea probleme. Dar cercetările arată că este o problemă suficient de mare încât să trebuiască să fii prudent”, a spus Anita Layton, profesor de matematică aplicată la Waterloo.

Te-ar mai interesa: Beneficiile secrete pentru sănătate ale orezului a...

Poți avea probleme combinând ibuprofenul cu alte medicamente

Testele de medicamente simulate pe computer pot produce rapid rezultate care ar dura mult mai mult în studiile clinice pe oameni. Layton și echipa ei folosesc matematica și informatica pentru a le oferi medicilor un avans în probleme precum complicațiile medicamentoase.

Cercetarea, în acest caz, se poate adresa direct multor persoane care iau medicamente pentru hipertensiune arterială și pot apela la un analgezic cu ibuprofen fără să se gândească prea mult la el.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru: rețeta ceaiului care îmbunătățește ...

O lovitură triplă

„Diureticele sunt o familie de medicamente care fac organismul să rețină mai puțină apă. Deshidratarea este un factor major în leziunea acută a rinichilor, iar inhibitorul RSA și ibuprofenul vin cu o lovitură triplă asupra organelor. Dacă se întâmplă să folosiți aceste medicamente pentru hipertensiune și aveți nevoie de un analgezic, luați în considerare acetaminofenul”, a spus Layton.

Te-ar mai interesa: Ziua Mondială a Albinei 2022: Cum beneficiază sănă...

Noua lucrare de cercetare a lui Layton, împreună cu coautorii Jessica Leete, Carolyn Wang și Francisco J. López-Hernández, „Determinarea factorilor de risc pentru leziunea renală acută triple whammy”, a apărut în revista Mathematical Biosciences.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private