Sari la conținut

Nu neglijați aceste simptome! Pot anunța prezența unui CANCER agresiv

Din cuprinsul articolului

Cancerul pulmonar este un tip de cancer care debutează la plămâni. Plămânii sunt două organe spongioase situate în piept care preiau oxigen atunci când inspiri și eliberează dioxid de carbon când expiri.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial.

Ca și în cazul majorității tumorilor, diagnosticul precoce poate îmbunătăți foarte mult prognosticul, așa că este esențial să învățați să identificați semnele precoce.

Care sunt primele semne?

Din păcate, la majoritatea pacienților, stadiile incipiente ale cancerului pulmonar nu produc niciun simptom, ceea ce poate constitui un obstacol în depistarea precoce.

Când apar simptome, primele semne includ de obicei:

  • Oboseală.
  • pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate.
  • Tuse uscată sau fără flegmă.
  • Tuse cu sânge
  • Respiratie dificila.
  • Durere care afectează structurile osoase.

La fel, unele semne inițiale pot include tuse persistentă, disfonie (modificări ale vocii) sau disfagie, care constă în întâmpinarea problemelor la înghițirea alimentelor, lichidelor sau saliva.

De asemenea, în unele cazuri cancerul pulmonar poate provoca dureri de spate localizate și, în stadii mai avansate, slăbiciune, dureri osoase și articulare, confuzie/alterarea stării mentale, amețeli și oboseală generală.

De ce apare?

Cancerul apare atunci când deteriorarea genetică compromite anumite funcții celulare (cum ar fi moartea celulei) și, în consecință, acea celulă începe să se dividă și să se reproducă fără control. Masa care se formează este tumora și monopolizează resursele necesare pentru întreținerea altor țesuturi.

În cazul cancerului pulmonar, principalul agent care poate provoca o astfel de afectare genetică este fumul de tutun. De fapt, în peste 80% dintre tumorile pulmonare diagnosticate, fumatul este cauza principală.

În plus, factorii de risc pentru cancerul pulmonar sunt considerați a fi fumatul pasiv, expunerea la azbest sau hidrocarburi precum nichelul sau arsenul, suferința de alte boli pulmonare precum fibroza sau BPOC, vârsta, antecedentele familiale de boală sau expunerea la poluarea aerului, scrie Health.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: