Sari la conținut

”Nu putem lua medicamente în sarcină, stăm cu durere de dinți!”5 mituri despre vizita la medicul stomatolog în tipul sarcinii și în perioada alăptării

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Se știe că” nu este bine să faci implanturi, radiografii sau alte tratamente stomatologice în timpul sarcinii, că nu trebuie să iei antibiotice atunci când alăptezi… Dar oare cât din această „știință” este adevăr și cât este mit?

Perioada de sarcină și cea în care alăptează sunt foarte importante în viața oricărei femei și, deși entuziasmul și bucuria eclipsează toate micile probleme ale vieții cotidiene, este vorba de o perioadă de aproximativ doi ani sau poate chiar mai mult, când pot să apară probleme de sănătate, inclusiv stomatologice, care trebuie tratate cu seriozitate.

Dr. Cristina Obreja – fondatoarea lanțului de clinici stomatologice Life Dental Spa a făcut o listă miturile cel mai frecvent întâlnite, pe care cel mai probabil le-ai auzit fie de la prietene sau rude, fie le-ai găsit în diverse articole, scrise cu bună credință, dar nu de medici sau specialiști în domeniu.

”În calitate de medic stomatolog, cu o experiență de peste 17 ani în domeniu, voi încerca să explic cum stau lucrurile din punct de vedere medical, astfel încât și viitoarele sau tinerele mămici să se poată îngriji corespunzător, iar primul zâmbet pe care bebelușul și-l va aminti, să fie oferit cu toată dragostea și fără griji,” a precizat dr. Cristina Obreja.

1. Nu putem lua medicamente in sarcina, stam cu durere de dinti!

Nicidecum nu trebuie sa așteptăm ca durerea de dinți să treacă de la sine, fiindcă acest lucru nu se întâmplă! În realitate, disconforturile mici se transformă de obicei în suferințe mari dacă sunt neglijate. Grație noilor tehnologii și protocoale de lucru, afecțiunile dentare nu necesită în zilele noastre decât în anumite cazuri, destul de rare, administrare de antibiotic.

Dacă medicul stomatolog consideră că pentru problema ta ar fi necesar un astfel de tratament, de obicei el trimite o scrisoare medicală obstetricianului tău pentru ca acesta să își dea acordul cu utilizarea antibioticului. Este un lucru obișnuit ca decizia să se ia interdisciplinar, respectiv de către medicul stomatolog împreună cu ginecologul tău.

2. Ce tratamente stomatologice sunt recomandate in sarcina si care sunt contraindicate?

În principiu, este de dorit să te ferești de tratamente complexe ce necesită anestezie și să nu faci radiografii. E bine să stii, însă, că atunci când situația impune anestezia, există o substanță anestezică specială ce se poate administra femeilor gravide și celor care alăptează, fără riscuri pentru bebeluș. Dacă ai dureri, infecții, abcese etc. este foarte important să te prezinți la medicul stomatolog pentru a fi rezolvate, deoarece riscurile la care te expui în lipsa tratamentului sunt mult mai mari decât cele reprezentate de terapia în sine.

O infecție dentară netratată, pe lângă durerile cumplite pe care le poate genera, poate disemina în alte zone ale capului și poate ajunge să pună în pericol viața pacientei și a fătului. O astfel de infecție poate să determine chiar naștere prematură.

O variantă excelentă de tratament al cariilor în sarcină o reprezintă tratamentul cu laser, aceasta fiind o tehnologie revoluționară care oferă o experiență confortabilă, nedureroasă, ce rareori necesită anestezie.

3. Este normal să ne cadă dinții în sarcină.

Fals! Nu este normal să vă cadă dinții în sarcină. La fel cum, nu este indicat să stați acasă dacă aveți dureri mari de dinți care pot fi cauzate de o infecție, de exemplu. Gingivita de sarcina este cea mai frecventă afecțiune în timpul sarcinii, fiind favorizată de creșterea hormonilor estrogeni. Această afecțiune poate beneficia de tratament cu laser, eficient și nedureros, care nu are contraindicații în sarcină.

Mai pot să apara si infecții sau gangrene la dinții netratați înainte de sarcină, fracturi dentare. Dacă durerea este prea mare sau dacă problema se poate rezolva rapid și ușor, medicul stomatolog poate să aleagă un tratament care să nu dăuneze sarcinii. În același timp, nu este un secret faptul că multe dintre afecțiunile dentare se pot agrava în timpul sarcinii, ceea ce poate reprezenta un risc pentru tine și bebe.

Așadar, indiferent dacă este vorba despre carii, gingivită, parodontoza, resturi radiculare sau infecții, iți recomand să le tratezi din timp, înainte de a rămâne însărcinată.

4. Ce fac dacă am o durere dentară și sunt însărcinată?

În primul rând, te voi sfătui și pe tine, așa cum le sfătuiesc și pe pacientele mele, ca, dacă intenționezi să rămâni însărcinată, să mergi la dentist pentru un consult. Este de preferat ca toate problemele tale dentare să fie rezolvate înainte de sarcină, deoarece un corp sănătos de mamă poate primi și crește frumos un corp sănătos de bebeluș.

Dacă nu ai reușit să faci acest lucru și deja bebe se află în burtică, nu trebuie să te îngrijorezi, fiindcă există soluții pentru aproape orice problemă dentară, chiar și în sarcină. Dintre problemele dentare care se pot rezolva în sarcină, pot enumera: cariile simple care, dacă sunt tratate cu laser nu presupun disconfort și nici riscuri.

Este o manopera mult mai blândă decât varianta clasică, cu freza. Gingivitele și parodontozele, tratate tot cu protocolul cu laser, tratamente de canal, atunci când sunt urgențe, pentru astfel de situații se va folosi anestezic special pentru gravide, tratament ortodontic. Adică da, se pot îndrepta dinții în sarcină. Ar fi indicat să eviți intervenții chirurgicale, implanturi dentare, extracții dentare și alte lucrări complexe.

5. Tratamente și intervenții dentare ce trebuie făcute doar după naștere

Tratamentul de albire al dinților este bine să fie amânat până dupa naștere. La fel și în cazul oricărui alt tratament estetic care nu reprezintă o urgență.

”Și, un sfat, de final. Am văzut o postare la un moment dat pe un grup de mamici a unei viitoare mame care suferea îngrozitor din cauza unei dureri dentare, însă credea că nu este indicat să meargă la stomatolog și cerea sfaturi online. Nu este deloc recomandat, ba poate fi chiar periculos să ai dureri mari și să permiți unei infecții să evolueze fără să o tratezi corespunzător.

O astfel de infecție poate afecta bebelușul și poate chiar predispune la pierderea sarcinii sau naștere prematură. Așadar, este absolut necesar să te adresezi stomatologului în cazul în care ai dureri dentare, inflamații, infecții, sau orice fel de neplăcere în sfera oro-dentară,” atrage atenția medicul stomatolog.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel