Nu reușești să scapi de grăsimea de pe burtă orice ai face? Iată ce boală poate indica

Unul dintre simptomele prediabetului și al diabetului zaharat este creșterea adipozității abdominale și viscerale. Aceste afecțiuni apar când organismul uman nu produce suficienta insulina sau produce in exces insulina dar aceasta nu actioneaza normal, caz in care nivelul glicemic.

Primele semne care indica un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuatiile glicemiei si apetitul crescut pentru dulciuri. Glicemia nu este o boala, ci un semnal de boala care indica nivelul glucozei in sange, iar glucoza este responsabila pentru energia organismului. Nivelul normal de glicemie este incadrat intre 70-100 mg/dl masurat inainte mesei. Cu cat nivelul glucozei creste, acesta determina aparitia diabetului zaharat. Dr. Horatiu Albu, specialist in nutritia ortomoleculara si master in biologie moleculara vorbeste despre implicatiile glicemiei crescute si cum aceasta blocheaza procesul de slabire.

„Peste doua treimi dintre pacientii mei supraponderali se incadreaza – din punctul de vedere al Nutritiei Ortomoleculare – in categoria Dismetabolicilor. Ei se afla intr-o stare premorbida de Diabet Zaharat II sau de Rezistenta la Insulina. In cazul acestora echilibrarea micronutritionala trebuie sa aiba in vedere tesutul adipos, pancreasul si aparatul cardiovascular, iar dieta si aportul micronutritional ortomolecular se vor constitui in acest sens”, explica Dr. Albu.

In Romania, 10% din populatia tarii sufera de diabet zaharat, conform studiile INSSE. O dieta bazata pe Nutritia Ortomoleculara ia in calcul mai multi parametri, in principal cauzele care au dus la disfunctiile celulare si care au afectat mecanismele apetitului si metabolismului cum ar fi: obiceiurile alimentare ale pacientului si ale familiei, incarcatura ereditara, stilul de viata (stresul atat fizic cat si psihic si impactul pe care il are asupra comportamentului alimentar) si mai ales istoricul si simptomele aparute pana in acel moment.

„Atunci cand este vorba de scadere in greutate, trebuie in primul rand stabilit daca excesul ponderal a aparut in urma unei alimentatii excesive sau este rezultatul unor anumite afectiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odata stabilite aceste aspecte, prin dieta, alimentatie functionala si aport de micronutrienti, se incearca corectarea fiziologiei tesuturilor incriminate. O detoxifiere pe baza de sucuri bio presate la rece din grau verde incoltit, legume, ananas, sfecla rosie si morcov de gradina ajuta la reechilibrarea din punct de vedere micronutritional a celulor si declansarea procesului de slabire”, spune Dr. Albu, specialist in nutritia ortomoleculara si master in biologie moleculara.

„In momentul in care organismul uman primeste o cantitate mai mare de glucoza, aceasta va fi depozitata in ficat si muschi de unde este eliberata si consumata mai tarziu, atunci cand organismul are nevoie de energie. Exista foarte multe cazuri cand organismul uman nu produce suficienta insulina sau produce in exces insulina dar aceasta nu actioneaza normal, caz in care nivelul glicemic creste constituindu-se prediabetul sau diabetul tip II. De obicei acestea sunt insotite si de o crestere a adipozitatii abdominale si viscerale”, adauga Dr. Albu.

Care sunt afectiunile cauzate de dezechilibrul glucozei?

• Hipoglicemia – Apare atunci cand glicemia scade sub 65 mg la 100 ml sange
• Hiperglicemie – Apare atunci cand glicemia creste la valori de 100 – 125 mg la 100 ml sange
• Diabet Zaharat – Apare atunci cand glicemia depaseste valoarea de 125 mg la 100ml sange.

Ce determina fluctuatiile glicemiei?

Temperatura corpului si glicemia – nivelul glicemic creste in corp odata cu temperatura si difera de la om la om. Specialistii in nutritie recomanda consumarea de sucuri proaspete precum cel de sfecla rosie sau morcovi, precum si consumul de citrice.

Alimentatia – dupa o masa bogata in glucide si proteine, nivelul glicemic creste. Nutritionistii recomanda consumarea de sucuri proaspete dupa astfel de mese pentru a usura digestia, un suc foarte apreciat fiind cel de ananas.

Oxigenul si substantele volatile – glicemia creste sub influenta unor substante precum acetona sau narcotice, la fel de mult cum creste si in cazul lipsei oxigenului, unul din efecte fiind starea de oboseala. Sucurile recomandate sunt si in acest caz cel de sfecla si de morcov.

Factorii psihologici – stresul are impact negativ asupra organismului crescand glicemia si favorizand instalarea diabetului zaharat. Socurile emotionale, crizele de burn-out sau traumatismele psihologice. Sucul de iarba de grau, prin continutul de antioxidanti ridicat, lupta cu succes impotriva radicalilor liberi si impotriva stresului oxidativ.

Exista o serie de contraindicatii de consum a sucurilor naturale pe baza de fructe si legume in cazul celor care se confrunta cu afectiuni stomacale, iar in cazuri de diabet zaharat se recomanda consulatarea medicului curant pentru includerea sucului de ananas in dieta.

Recent Posts

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

20 de minute ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

50 de minute ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

o oră ago

PONTURI. Cum îți dai seama că este proaspătă carnea de miel

Carnea de miel proaspătă este un criteriu important mai ales în timpul pregătirilor culinare pentru…

2 ore ago

Recomandările ANPC pentru perioada de 1 Mai şi sărbătorile pascale

Comisarii ANPC au realizat un set de recomandări pentru perioada de 1 Mai şi de…

2 ore ago

DIETA miraculoasă care poate preveni apariţia bolii Alzheimer

Nutriția poate juca un rol major în ceea ce privește sănătatea creierului, motiv pentru care…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului