Sari la conținut

Nu slăbești orice ai face? Află cum cortizolul poate împiedica scăderea în greutate

Glanda suprarenală produce cortizol, un hormon.
Sursă foto: Medical News Today
Nivelul ridicat de cortizol poate împiedica eforturile de scădere în greutate

Cortizolul poate împiedica scăderea în greutate. Încerci să slăbești, dar nu reușești, în ciuda faptului că mănânci corect, dormi la timp și faci mișcare?

Acest lucru se datorează faptului că printre numeroșii hormoni din organism care servesc ca mesageri chimici, hormonul tău de stres numit cortizol poate fi neobișnuit de ridicat, ceea ce duce la grăsime excesivă pe burtă, în special grăsime viscerală.

„Grăsimea viscerală a fost legată de diverse probleme de sănătate, inclusiv inflamație, rezistență la insulină și probleme cardiovasculare. Problema este că pierderea grăsimilor atunci când cortizolul este ridicat este extrem de dificilă”, a explicat nutriționistul Marina Wright, potrivit Hindustan Times.

Ce este hormonul de stres sau cortizolul

Cortizolul este un hormon vital produs de glanda suprarenală din corpul uman. Cunoscut și sub denumirea de glucocorticoid, acest hormon joacă un rol esențial în funcțiile metabolice, ajutând la descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.

De asemenea, ajută la reglarea tensiunii arteriale și menține echilibrul fluidelor din organism. Mai mult, cortizolul este, de asemenea, o componentă cheie în unii hormoni, inclusiv cei care monitorizează funcțiile sexuale și de creștere.

Experții spun că acest hormon este vital, având multe funcții esențiale în corpul uman. Cu toate acestea, nivelurile ridicate susținute de cortizol și stresul cronic, adesea cauzat de factorii de stres în curs de desfășurare, pot avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv gestionarea greutății.

Gestionarea stresului prin schimbări ale stilului de viață, cum ar fi exerciții regulate, tehnici de relaxare și o dietă echilibrată, poate ajuta la atenuarea impactului negativ al cortizolului asupra eforturilor de scădere în greutate.

Cortizolul poate împiedica scăderea în greutate

Iată câteva motive pentru care nivelurile ridicate de cortizol pot împiedica eforturile de scădere în greutate:

  • Depozitarea grăsimii abdominale: Celulele adipoase din corpul uman au mai mulți receptori de cortizol. Ca urmare, impactul cortizolului este mult mai mare în grăsimea abdominală decât oriunde altundeva în organism.
  • Creșterea apetitului: Nivelurile crescute de cortizol pot perturba somnul și pot afecta hormonii care reglează apetitul, determinându-ne să mâncăm în exces. 
  • Rezistența la insulină: Nivelurile ridicate de cortizol pot cauza zahăr din sânge în mod cronic, care promovează acumularea de grăsime și induce rezistența la insulină.
  • Pierderea musculară: Defalcarea țesutului muscular pentru energie cauzată de cortizol poate reduce rata metabolică bazală. Această scădere a ratei metabolice și a masei musculare poate duce la creșterea în greutate.
Pe lângă pierderea în greutate, alte efecte secundare ale cortizolului ridicat includ:
  • Tensiune arterială crescută
  • Dificultate de concentrare
  • Rezistenta la insulină
  • Subțierea pielii
  • Dispoziție iritabilă
  • Modificări ale dispoziției
  • Oboseală
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel