Sari la conținut

„Nu te joci cu mâncarea unui popor, cu siguranța lui alimentară!”, trage semnalul de alarmă un doctor în Horticultură îngrijorat de noile experimente agricole

Legume modificate și injectate, realitatea crudă și tristă a agriculturii românești. Suntem lăsați de izbeliște. Bolile și dăunătorii mișună în lungul și în latul țării. Companiile mari fac teste cu fermierii noștri…

Situația este alarmantă în agricultura românească. Am observat cu toții că este o loterie să îți cumperi legume netratate. Avem roșii, castraveți și pepeni injectați.

Florian Saiu, redactor Evenimentul Zilei, a discutat într-un interviu bombă cu cercetătorul-preot Constantin Vânătoru, doctor în Horticultură și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău.

Constantin Vânătoru subliniază importanța unei alimentații sănătoase, cu fructe și legume care să ne aducă nutrienții atât de vitali.

„Circula o vorbă, poate o mai circula, nu știu… «Vrem spitale, nu catedrale». Poate ar fi mai bine să ne dorim oameni sănătoși. Pentru aceasta însă este nevoie de mâncare sănătoasă și aici ar trebui să ne dăm mâna cu toții. Leguma, de exemplu, n-are doar un rol alimentar, ci și unul medicinal. Nu întâmplător medicii recomandă consumul ridicat de legume și fructe, pentru că acestea sunt izvor de sănătate. Dar, atenție!, dacă sunt obținute corect, pe baza unei tehnologii prietenoase cu mediul, și nu pe baza unui exces care poate genera pericole pentru sănătatea omului. Cum s-a întâmplat și încă se mai întâmplă, din păcate, în România…

Oricum, consumatorul a simțit asta, a simțit că este păcălit și a început să ceară din nou, la piață, legume românești. Cultivatorii, la rândul lor, presați de consumatori, bat iar la poarta Stațiunii, în căutare de semințe și răsaduri neaoșe. Iată că rezistența și aspectul – principalele calități ale hibrizilor de afară – vor fi, până la urmă, lăsate de o parte pentru a face loc nevoii primare a omului de a se delecta cu gusturi și arome adevărate”. Așa să fie!

„Domnule, nu te joci cu mâncarea unui popor!”

Constantin Vânătoru nu se îmbată cu apă rece. Nu mai mult de câteva secunde. „Sigur, pașii sunt mici, iar importurile de semințe, legume și fructe – copleșitoare. În afară de o bancă de gene serioasă, mai trebuie pusă la punct linia de producție, tehnologizarea, una adaptată condițiilor din țară. Apoi, construirea unor depozite unde să păstrăm corespunzător producția de legume sau fructe, pentru a nu fi nevoiți să le chimizăm, să le modificăm genetic. E nevoie de o strategie foarte bine pusă la punct pe care să și-o asume toate formațiunile politice și s-o ducă la bun sfârșit”.

”Rămânem pe perfuzii, visând resuscitări care n-or să vină niciodată de la alții”

Cercetătorul Constantin Vânătoru mă privește atent și ridică degetul arătător: „A nu se confunda siguranța alimentară a unui popor – care se referă la o producție sănătoasă, cu scopul de a avea o populație sănătoasă – cu securitatea alimentară a unui popor, care face trimitere la cantitatea de hrană necesară unui popor într-o perioadă de timp limitată. Ambele trebuie să fie optime”.

„Dar România cum stă la capitolul siguranță/securitate alimentară?” – mă pomenesc întrebând, prizând pur și simplu o curiozitate. Răspunsul cade ca o secure: „România este țara tuturor posibilităților. De fapt, suntem lăsați de izbeliște. Bolile și dăunătorii mișună în lungul și în latul țării. Companiile mari fac teste cu fermierii noștri…”.

Citiți întregul interviu despre atacul asupra legumelor noastre AICI IN ACEST LINK

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel