Sari la conținut

Pericolul mortal din mere, dar și alți sâmburi care-ți pun viața în pericol. Lucruri obligatorii de știut, dezvăluite de un specialist

Un măr pe zi

Dacă ronțăi semințele de măr, află că te expui unui pericol major! Nici sâmburii altor fructe nu sunt mai prietenoase. Nici măcar migdalele, mare atenție la numărul de migdale consumate zilnic!

Un mare specialist în domeniu a avut amabilitatea să acorde un interviu cotidianului Evenimentul Zilei. Știm deja că domnul Constantin Vânătoru a împărtășit cu noi multe sfaturi importante, care ne pot salva viața. Iată ce ne dezvăluie acum, despre semințe.

Consumate fără măsură, semințele, doldora de cianuri, îți pot provoca moartea. Fără nicio exagerare.
Constantin Vânătoru, cercetător științific și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău.

„Să luăm exemplul mărului, un fruct excelent pentru sănătate, cunoaștem toți beneficiile lui. Dacă vă place sau sunteți obișnuit să mâncați merele cu tot cu semințe, pe care le înghițiți fără a le mesteca, nu-i nicio problemă. Stomacul nu le fărâmă, le elimină în aceeași stare în care i-au parvenit. Dacă însă striviți semințele între dinți, trebuie să știți că ele conțin anumite cianuri care pot dăuna organismului uman”.

5 – 6 sâmburi de migdale pe zi. Atât!

Pot dăuna, dar cât de mult? „Păi, dacă-ți place să înfuleci semințe de măr cum le consumi pe cele de floarea-soarelui, atunci fii sigur că riști să ai probleme foarte mari. De fapt, semințele de măr strivite, în cantitate enormă, pot provoca moartea, ce să mai lungim vorba”, explică, sec, Constantin Vânătoru. Șocant, nu? Și asta nu este totul. Nici cu migdalele situația nu este alta.

„Așa e, oricât de mult ți-ar plăcea migdalele nu trebuie sub nicio formă să consumi mai mult de cinci, șase sâmburi pe zi! Pe cât de benefice sunt atunci când le consumi moderat, pe atât de periculoase devin cianurile lor când le mânânci fără măsură. Domne’, organismul nostru are nevoie inclusiv de anumite tipuri de microbi pentru a funcționa perfect, dar totul trebuie să fie în dozaje potrivite”, avertizează Constantin Vânătoru.

Care este doza letală de cianură?

Revenind la mere, pentru că m-a bulversat total adevărul gol-goluț din spatele miezului zemos și dulce. Seminţele acestui fruct conţin în jur de 0,6 mg cianură per gram. Doza letală este 50 mg, echivalentul a 200 de seminţe. Un coș plin cu mere! Din fericire, ar fi nevoie de zeci de kilograme de mere și de semințele aferente, strivite între dinți, pentru a otrăvi o persoană de 70 de kilograme.

Și dacă, totuși, există oameni care ajung să consume cantități mari de semințe de măr, trebuie știut că simptomele de otrăvire (ușoară) sunt următoarele: dureri de cap, amețeli, anxietate, tremurături, stare de slăbiciune, greață, vărsături. Dozele mai mari pot conduce la dificultăţi de respiraţie, tensiune arterială şi ritm cardiac crescute şi insuficienţă renală. Reacţiile pot include comă, convulsii şi moarte ca urmare a stopului respirator! Așadar, consumați cu cap fructul oprit!

Citiți interviul INTEGRAL acordat cotidianului Evenimentul Zilei AICI, pentru a afla și alte capcane mortale care se pot ascunde în alimente banale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel