Sari la conținut

Nu țineți ouă sparte în frigider! Riscul de infecție este mare

oua la mic dejun
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul de oua

Cât rezistă ouăle la frigider și cum se păstrează ouăle. Ouăle sunt foarte perisabile şi trebuie ţinute la frigider, în cea mai răcoroasă parte a acestuia, în cartonul în care le-aţi cumpărat. Dacă sunt sparte, găurite sau curge zeamă din ele, aruncaţi-le. Riscul de infecţie este mare.

Înainte de a aşeza ouăle la frigider, este bine să nu le spălaţi. Înainte de a fi comercializate, ele trec deja prin această procedură. Potrivit specialiştilor, este indicat să nu le ţineţi la frigider mai mult de o săptămână.

Cum testați prospețimea ouălor

Temperatura cea mai bună pentru a împiedica alterarea ouălor este cuprinsă între 1 și 5 grade. Ouăle se pun la păstrare cu partea mai ascuțită în jos. Ouăle crude, în coajă, pot fi păstrate în siguranță, la frigder, pentru 4-5 săptămâni de la data fabricației sau 3 săptămâni după ce au fost cumpărate. Ouăle crude ce au fost scoase din coajă trebuie păstrate la frigider într-un recipient etanș, timp de 2 zile.

Ouăle fierte, în coajă, pot fi păstrate timp de o săptămână după fierbere, în frigider. În cazul ouălor fierte și decojite, se recomandă consumul lor în aceeași zi pentru a evita riscurile pentru sănătate .

Cea mai simplă metodă de a testa prospeţimea ouălor este să le cufundaţi într-un castron cu apă. Unul foarte proaspăt se va lăsa imediat la fund datorită greutăţii sale. Unul mai puţin proaspăt, în care a pătruns aerul, se va lăsa mai greu la fund, iar dacă este stricat va pluti.

O altă metodă de a verifica starea ouălor este să să spargeţi unul dintre ele într-o farfurie. Dacă gălbenuşul este rotund şi compact şi rămâne în centrul oului, înseamnă că acesta este proaspăt. În schimb, dacă gălbenuşul se dispersează, înseamnă că oul este vechi.

Când și cum să consumi ouă

Cel mai bine este să mâncaţi ouă dimineaţa. Sunt un furnizor important de energie şi vă pot ţine de foame până spre prânz. Spre seară, când metabolismul încetineşte, ouăle devin un produs hipercaloric şi greu de digerat.

Pe cât posibil, evitaţi combinaţiile de ouă, cârnaţi şi cartofi prăjiţi, deoarece sunt „adevărate bombe calorice”. O persoană care suferă de o boală a inimii, are colesterolul crescut sau alte probleme de metabolism este bine să nu exagereze cu acest produs. „Sfatul meu este să mănânce un ou-două pe săptămână sau să îşi facă omeltă din două albuşuri şi un singur gălbenuş”, recomandă dr. Corina Zugravu, medic nutriționist.

Nu este recomandat să consumi ouăle foarte proaspete, de numai câteva zile. La suprafața lor poate exista bacteria Salmonella, responsabilă de toxiinfecții alimentare severe. Dacă ouăle stau la rece câteva zile înainte de a le consuma, riscul de infecție scade.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel