Sari la conținut

Nu vă frecați ochii des; consecințele sunt periculoase, se poate ajunge și la orbire totală

semne cand din corp lipseste o vitamina
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Nu vă frecați ochii des. Chiar dacă inofensiv, să ne frecăm ochii este ceva ce facem cu toții din când în când. Exceptând un mic impuls de a te scărpina, doar un reflex sau un obicei, frecarea ochilor ar putea însemna o infecție, alergii și multe alte afecțiuni legate de ochi.

Frecarea ochilor poate stimula circulația sângelui și lubrifierea, ceea ce ajută la îndepărtarea particulelor de praf și a impurităților și oferă, de asemenea, o senzație terapeutică. Apăsarea ușoară a globului ocular poate energiza nervul vag, scăzând ritmul cardiac și ameliorând stresul și anxietatea.

Cu toate acestea, conform experților în sănătate, ar trebui să evitați frecarea ochilor frecvent, deoarece îi poate deteriora dacă îi apăsați puțin prea tare.

Nu vă frecați ochii des; consecințele sunt periculoase, se poate ajunge și la orbire totală

Iată câteva consecințe ale frecării constante a ochilor și de ce ar trebui să încetați acest obicei:

1. Leziuni ale corneei: Potrivit experților, obiceiul constant de a mângâia sau șterge ochii poate provoca micro-zgârieturi pe cornee care pot duce la leziuni grave, inclusiv la țesutul cicatricial și probleme permanente de vedere, inclusiv orbire totală.

2. Infecții: Frecarea ochilor cauzează, de asemenea, infecții oculare, cum ar fi conjunctivita sau ochiul roz, care provoacă un impuls suplimentar de mâncărime. Medicii spun că conjunctivita este de obicei cauzată de bacterii sau de un virus de pe degete care se transmite atunci când atingeți ochiul. Întreaga zonă a ochilor se umflă și devine roșie și apoasă. Conjunctivita este foarte contagioasă și se poate răspândi cu ușurință dacă întâlnești pe cineva infectat. De asemenea, există temeri de răspândire a coronavirusului prin membrana mucoasă a ochilor.

3. Keratoconus: Este o afecțiune care apare atunci când corneea ochiului începe să se subțieze și apoi să se inflameze sub forma unui con. Provoacă vedere încețoșată și sensibilitate extremă la lumina puternică.

4. Prea multă histamină: Frecarea ochilor accelerează frecvent răspunsul la histamină din organism. Histamina este un neurotransmițător care produce multe efecte variate, inclusiv contracția mușchilor și dilatarea vaselor de sânge. Chiar dacă oferă o ușurare temporară, histaminele nu fac decât să agraveze simptomele alergiei.

5. Alergii: Frecarea ochilor provoacă, de asemenea, alergii, ceea ce te face să-i freci mai mult. Câteva alergii cunoscute sunt:

  • Blefarita provoacă umflarea pleoapelor, deoarece glandele seb se înfundă.
  • Oboseala ochilor este cauzată atunci când ochii tăi sunt obosiți după ce te uiți cu atenție, provocând arsuri și mâncărimi.
  • Ochii uscați sunt cauzați atunci când ochii tăi nu produc suficiente lacrimi, provocând mâncărimi constante.

6. Cercurile intunecate: Uneori, din cauza frecării constante, persoanele care au pielea mai închisă la culoare pot ajunge la cearcăne. Potrivit medicilor, acest lucru se întâmplă din cauza creșterii producției de pigment pentru piele în zonă.

7. Ochi injectați: Frecarea și masarea constantă a ochilor poate duce la ruperea și rănirea capilarelor, provocând ochi injectați de sânge și cheaguri mici.

Cum să-ți oprești frecarea ochilor

Medicii recomandă să faceți un control complet al ochilor dacă îi frecați constant pentru a afla motivul din spatele acestuia. Cu toate acestea, îl puteți opri prin:

  • Soluția salină sau picăturile pentru ochi vă pot ajuta să vă curățați ochii și să eliminați impuritățile care vă fac să îi frecați frecvent.
  • Medicamentele eliberate pe bază de rețetă pot trata diverse infecții și alergii.
  • Puteți aplica și o compresă caldă pe ochi pentru a ameliora iritația.
  • Spălați-vă ochii cu apă rece dacă simțiți cea mai mică iritare și încordare
  • Reglează-ți somnul și amaniți cel puțin 6-8 ore în fiecare zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel