Sari la conținut

Nucile românești, la mare căutare în afara țării. De ce le preferă străinii

Beneficii nuci. Nucile românești sunt la mare căutare în afara țării. Străinii le apreciază pentru calitățile lor nutritive și pentru modul în care sunt prelucrate. 

Francezii îmbogățesc astfel brânzeturile și salamurile crud-uscate, spaniolii o transformă în lapte, iar nemții o folosesc în patiserii. Cum noi mâncăm prea puține, nucile merg în mare parte la export. Un singur procesator vinde în străinătate peste 90% din producție. Străinii plătesc până la nouă euro pe kilogram, iar cererea este în creștere.

În ultimul deceniu, producția de nuci a crescut cu aproape 40 la sută, arată datele Institutului Național de Statistică. Dar cum românii mănâncă prea puține, majoritatea merg la export.

”Au calitate foarte bună”

 “Simplul motiv pentru care străinii caută să cumpere nuca românească este gustul foarte bun al nucii, datorită conținutului mare de ulei, a gustului și a proprietăților nutritive,” a declarat, pentru stirileprotv, Adrian Drâmbărean, director tehnic la o fabrică.

Germania este una dintre țările care importă cel mai mult de la noi. Firmele nemțești cumpără cu până la nouă euro kilogramul de miez de nucă și îl vând cu 15.

Jan-Peter Ketelhohn, director al unei companii din Germania: ”Au calitate foarte bună și sunt prelucrate foarte bine. Noi vindem miezul de nucă simplu, ambalat separat sau împreună cu alte tipuri de nuci și apoi mai vindem și în patiserii.”

În Franța, nuca românescă ajunge în brânzeturi, dar și în salamul crud-uscat. Preparate asemănătoare am început să găsim și la noi.

Pentru că sunt bogate în minerale, vitamine și proteine, nucile sunt folosite în mai toate bucătăriile. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii consumă doar aproximativ 80 de grame pe lună.

Beneficiile nucilor

Miezul de nucă constituie un produs alimentar cu efecte benefice asupra consumatorilor în cazul mai multor afecțiuni printre care boli cardiovasculare, tensiune arterială, diabet zaharat sau chiar cancer.

  • Consumul regulat de miez de nucă în stare proaspătă contribuie, prin vitamina B1 previne problemele cardiovasculare și gastrointestinale;
  •  Medicii consideră că miezul de nucă, bogat în mangan și fosfor, contribuie la funcționarea normală a inimii și creierului;
  • Fiind bogat în săruri de cupru și zinc, miezul de nucă contribuie la formarea hemoglobinei în sânge. Este utilizat în caz de anemie, deoarece conține fier și cobalt. Datorită potasiului, magneziului, iodului se folosește la combaterea bolilor nervului sciatic;
  • Miezul de nucă are proprietăți de tonifiere a pielii. În cosmetică se utilizează în componența cremelor împotriva ridurilor, cremelor regeneratoare pentru pielea uscată, în balsamurile pentru buze;
  • Grăsimile nesaturate din uleiul de nucă previn apariția sclerozei multiple, împiedică dezvoltarea celulelor cancerigene, scad colesterolul sânge, se folosesc cu succes în cazul hepatitei cronice, ca remediu purgativ, împotriva viermilor intestinali;
  • Miezul de nucă este bogat în melatonină, un hormon care te ajută să ai un somn bun și odihnitor;
  • Consumul regulat de nuci mărește speranța de viață. Două studii de lungă durată desfășurate la Universitatea Harvard au adus vești încurajatoare pentru persoanele care consumă frecvent nuci.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel