vineri, octombrie 30, 2020

Lumea pierde lupta cu diabetul, în contextul în care numărul estimativ al bolnavilor a atins în acest an un nou record: 382 milioane, au atras atenția experți în medicină.

Majoritatea  bolnavilor suferă de diabet de tip 2 — legat de obezitate și lipsa mișcării — și boala se răspândește, în condițiile în care toți mai mulți oameni adoptă un stil de viață occidental și urban.

Citește și:

Ultimele date furnizate de Federația Internațională pentru Diabet arată că, la nivel mondial, incidența bolii în rândul adulților este de 8,4% și că în 2012 existau 371 de milioane de cazuri. Organizația apreciază că, până în 2035, numărul cazurilor va crește cu 55%, ajungând la 592 milioane.

‘Lupta dusă pentru a proteja oamenii de diabet și de complicațiile sale este pe cale de a fi pierdută’, spune federația în a șasea ediție a Atlasului Diabetului, adăugând că, anual, se înregistrează în prezent 5,1 milioane de decese din cauza acestei boli, adică unul la șase secunde.

Citește și:

Diabetul duce la complicații grave pentru sănătate, cum ar fi tulburări de vedere, afecțiuni ale rinichilor și inimii. Netratat, poate duce la moarte prematură. ‘Lucrurile par să meargă tot mai rău de la un an la altul’, arată David Whiting, epidemiolog și specialist în sănătate din cadrul federației. ‘Constatăm în toată lumea că numărul cazurilor de diabet crește’, adaugă el, apreciind că este necesară o strategie care să cuprindă toate componentele societății, aptă să ducă la îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și să promoveze stiluri de viață mai sănătoase.

Citește și:

Specialiștii consideră că 175 milioane de oameni nu știu că au diabet și, prin urmare, un număr mare de persoane se îndreaptă, fără să știe, spre complicațiile pe care le implică boala. Majoritatea sunt din țări cu venituri mici sau medii, unde accesul la îngrijiri medicale este mai dificil decât în Statele Unite și Europa. Țara cu cei mai mulți diabetici este China, unde se anticipează creșterea numărului de cazuri de la 98,4 milioane în prezent la 142,7 milioane în 2035. Însă cea mai mare incidență a bolii se întâlnește în Pacificul de Vest, unde peste o treime din adulții din Tokelau, Micronezia și Insulele Marshall sunt diabetici.

Companiile farmaceutice au creat de-a lungul anilor o serie de medicamente care combat diabetul, însă problema este că mulți pacienți nu își verifică glicemia și nu se îngrijesc adecvat.

Parteneri--