Sari la conținut

Numărul aluniţelor poate face diferenţa în cancerul de piele. Ce presupune un control dermatologic

risc crescut de cancer de piele
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cum se face controlul aluniţelor suspecte

Majoritatea afecțiunilor dermatologice sunt descoperite chiar de către pacienți, iar medicii recomandă examinarea periodică a pielii. Aceasta se poate face de către pacient sau de către medic prin screeninguri de piele.

Potrivit statisticilor medicale, persoanele cu peste 100 de alunițe au un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta melanom decât cele cu maximum 15 alunițe. De altfel, estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că incidența și mortalitatea cancerului de piele au crescut alarmant în ultimii ani.

90% dintre români nici măcar nu sunt conștienți de existența carcinomului cutanat (cancer de piele), conform unui studiu realizat de Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii, însă această statistică poate fi schimbată printr-un screening de piele anual și printr-o autoexaminare lunară.

Citeste si:

3.000 de diagnostice ale pielii au aceleași 5 semne clinice

Specialiştii atrag atenţia că atât screeningul, cât și biopsia de piele sunt necesare pentru a diagnostica corect majoritatea afecțiunilor dermatologice, pentru că în dermatologie există peste 3.000 de diagnostice cu aceleași 5 semne clinice.

De exemplu, în fazele lui de debut, melanomul este foarte asemănător cu alunițele existente deja pe piele, de unde și riscul ca tumora să nu fie recunoscută și să scape examinării și tratamentului. În cazul alunițelor de peste 10 cm pătrați, prezente de la naștere, riscul de melanom este de circa 450 de ori mai mare față de populația generală.

La persoanele cu un număr de peste 100 de alunițe, riscul este de 7 ori mai mare față de persoanele care au sub 15 alunițe. Alți factori care pot determina creșterea numărului de alunițe noi, precum și apariția unui melanom, includ și expunerea la soare sau radiațiile UV artificiale din saloanele de bronzat.

Consultațiile presupun o inspecție realizată de medicul dermatolog, însoțită de o serie de întrebări despre istoria medicală a pielii pacientului. În cadrul consultației se verifică tot corpul cu un dermatoscop. Această lupă ajută medicul să vadă structura pielii.

Cât durează un control complet de piele

Dermatologul poate face fotografii pentru a monitoriza anumite leziuni la consultații viitoare. În general, un control complet de piele durează între 10 și 20 de minute, iar. biopsia este singura procedură care furnizează un diagnostic sigur și este crucială în diagnosticul dermatologic şi, în special, în cancerul de piele.

„Orice aluniță care apare după vârsta de 25 de ani este suspectă și trebuie controlată regulat. Controlul periodic este cel mai important mijloc de diagnostic al tumorii în fazele de început, când încă este vindecabilă.

Ar trebui să facem screening de piele așa cum facem analizele anuale de sânge sau poate chiar mai des. Din aceeași categorie face parte și biopsia care, desi sună înfricoșător, nu este decât o banală analiză, dar una care vă poate salva viața. Este de fapt, un gest mărunt, pentru un beneficiu imens”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.