joi, mai 26, 2022

Numărul cazurilor de gripă sezonieră a crescut, anunță specialiștii, din cauza renunțării la anumite restricții. În cei doi ani de pandemie, măsurile pentru limitarea răspândirii virusului funcționau inclusiv la afecțiunile respiratorii.

Cazurile de pneumonie, gripă și alte răceli se înmulțesc zi de zi, anunță medicii. Acest lucru este cauzat de schimbarea de sezon și de renunțarea la restricții, brusc.

Te-ar mai interesa: Cum poți scăpa de alergii pentru totdeauna? Trebui...

Dr. Marius Geantă, despre imunitatea față de gripă

Tot mai multe persoane au acum gripă sezonieră, viroză respiratorie sau pneumonie. Sunt peste 1.500 de îmbolnăviri raportate într-o săptămână. Specialiștii spun că numărul îmbolnăvirilor este în creștere, atât față de săptămâna precedentă, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut, iar unul dintre motive este renunțarea la purtarea măștii sanitare.

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, doctorul Marius Geantă, subliniază însă că nici lipsa expunerii la gripă nu este bună, pentru că acest lucru ar duce la scăderea imunității populației și, implicit, la creșterea severității epidemiilor gripale viitoare.

Te-ar mai interesa: Afecțiunile vezicii urinare asociate cu grăsimea v...

Imunitatea față de gripă are, în principiu, trei componenete. Are o componentă, să o numim, istorică. E componenta legată de vaccin. Persoanele care se vaccinează aduc un plus de imunitate, după cum infectarea cu virusul gripal aduce un plus de imunitate. Acum, în ultimii doi ani de zile, aproape nimeni nu s-a mai infectat cu virusul gripal, deci imunitatea obținută astfel este extrem de redusă.

Te-ar mai interesa: Guvernul a aprobat legea care va permite personalu...

Numărul celor care s-au vaccinat este redus. Deci, putem să vorbim fără să greșim despre o vulnerabilitate crescută a populațiilor în acest moment și mai ales în sezonul rece, în toamnă, față de infecțiile cu virusurile gripale”, explică dr. Marius Geantă, potrivit RRA.

Varicela, printre bolile riscante

Doctorul Cora Mitroi-Maxim a avertizat că în această perioadă au apărut și alte boli, unele dintre ele foarte grave.

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

Nu numai aceste infecții respiratorii sunt într-un procent crescut, dar să știţi că se înregistrează și cazuri de varicelă, şi la adulți, şi aceasta fiind o boală contagioasă, cu transmitere aerogenă.

A fost înregistrat și un caz de meningococemie. Un rol important îl are și faptul că nu mai păstrăm măsurile de precauție și purtarea măștii, așa cum se întâmpla în perioada stării de alertă”, a spus Cora Mitroi-Maxim.

Te-ar mai interesa: Specialist în sănătate publică despre variola maim...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private