Sari la conținut

Zilnic se înmulțesc cazurile de varicelă. ATENȚIE! Este interzisă administrarea acestui medicament!

Varicela este o boală infecțioasă comună în copilărie
Sursa foto: freepik.com
Varicela se tratează la domiciliu și se rezolvă de la sine în câteva săptămâni

Acum că pandemia este pe final, ne confruntăm cu reapariția varicelei, iar potrivit cadrelor medicale, cu forme severe a virusului.

Varicela este o boală de sezon, cotagioasă care poate fi periculoasă dacă nu este aplicat tratamentul necesar.

Varicela este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni infecto-contagioase şi este provocată de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice.

În general, copii sunt cei mai afectați de virusul varicelei. Medicul de familie Rodica Tănăsescu, a explicat care sunt primele simptome la care părinții să fie atenți, dar și ce medicamente să nu administreze copiilor.

„În primul rând nu ar trebui antibiotice, pentru că e vorba de un virus. Vaccinarea este opţională, dar copiii care sunt vaccinaţi sau care au trecut prin boală, sunt protejaţi. Dacă totuşi copilul este în colectivitate şi este şi nevaccinat şi nici nu a trecut prin boală, atunci riscul contaminării este foarte mare. Contageozitatea de obicei este cu două zile înainte de apariţia erupţiei şi încă cinci zile după ce a apărut erupţia. Tratamentul este simplu şi majoritatea formelor la copii este destul de uşoară, în sensul că apare ceva febră, stare generală mai proastă, cefalee şi sigur că este erupţia extrem de neplăcută, pentru că dă mâncărimi de piele foarte mari.

Trebuie să avem grijă să nu se scarpine pentru că rămân urme. Este acelaşi virus care dă şi boala zoster la adult, dar acum este vorba de varicela propriu-zisă, aşa că ceea trebuie sunt antitermicele, medicamentele de febră obişnuite, dar nu aspirină, lichide multe, aerisire frecventă, fructe şi legume şi aşteptăm să treacă perioada cea mai neplăcută. Dacă apar vezicule la nivelul ochilor, atunci trebuie imediat mers la medic. Dacă febra este foarte mare şi starea generală a copilului este proastă, atunci trebuie mers la medic.

Rodica Tănăsescu, medic de familie: „Vaccinarea cu cele două doze este benefică”

Dacă apar altfel de simptome cu ganglioni sau aşa mai departe, trebuie mers la medic. Dacă varicela apare în familie şi există o gravidă, ea trebuie izolată, pentru că ar putea apărea nişte probleme ale fătului atunci când mama se infectează în timpul sarcinii. Ca recomandare generală, vaccinarea cu cele două doze este benefică şi elimină această problemă a infectării cu varicelă.

În această perioadă de pandemie nu ne-a scăzut imunitatea. Am avut mai puţine infecţii de căi respiratorii, mai puţine gripe, mai puţine guturaiuri, mai puţine boli care se transmit pe calea aerului, pentru că majoritatea au purtat mască. În momentul în care s-a dat masca jos, evident că toate virusurile care erau dornice de a se înmulţi şi de a răspândi, asta fac. Lăsând la o parte îmbolnăvirile cu SARS-COv-2, apar şi toate celelalte boli de care ne-a protejat masca, tot ce e cu transmitere aeriană, din păcate se transmite mai uşor. Acolo unde focar de infecţii, eu zic să purtăm masca, pentru că nu moarte nimeni de la o mască, în schimb pentru un copilaş este chinuitor să aibă varicelă, iar pentru gravide e de-a dreptul periculos”, a precizat Rodica Tănăsescu, medic de familie într-o intervenție la Antena3.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel