marți, decembrie 1, 2020
Irina Lungu

Numărul oamenilor care au consumat ciuperci otrăvitoare este în continuă creștere. Medicii avertizează, nu mai cumpărați ciuperci de la vânzători neautorizați, este foarte ușor să te păcălești, să confunzi produsele otrăvitoare cu cele comestibile.

Șase persoane, care fac parte din două familii, au fost internate, în ultimele două zile, în spitalele din Brad şi Deva, după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare culese din pădurile din zona Bradului, unul dintre pacienţi fiind într-o stare mai gravă.

“Una dintre familii este din municipiul Brad şi este formată din patru persoane. Una dintre acestea este într-o stare mai gravă şi a fost transferată de la spitalul din Brad la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Cealaltă familie este dintr-o localitate din judeţul Arad şi prezintă o formă mai uşoară de intoxicaţie cu ciuperci”, a declarat luni, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

Specialiştii recomandă oamenilor să consume ciuperci doar din cele de cultură şi să le evite pe cele din pădure, pe care ar trebui să le cunoască foarte bine dacă doresc să le prepare.

De altfel, în anumite perioade de creştere, ciupercile otrăvitoare pot semăna cu cele bune de mâncat.

În această vară, în judeţul Hunedoara au fost consemnate 20 de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, dintre care unul a fost mortal!

Medicii români trag un semnal de alarmă îngrijoraţi de numărul tot mai mare de pacienţi care au ajuns la spital după ce au mâncat ciuperci. Secţiile de terapie intensivă sunt pline, consumatorii ajungând în camera de gardă și cu insuficiență hepatică.

Odată intrată în organism, otrava declanşează simptome asemănătoare unei toxiinfecţii alimentare. Urmările sunt însă, mult mai grave, şi pot duce la deces. Pe de altă parte, în loc să ia măsuri concrete, autorităţile care ar trebui să-i controleze pe cei care vând ciuperci la marginea drumului îşi pasează responsabilitatea.

Parteneri