Nutrienți esențiali pentru o piele sănătoasă. Cum să îți îngrijești tenul în sezonul rece!

O piele sănătoasă este esențială pentru a-și putea îndeplini rolul principal, acela de a acționa precum o barieră protectoare pentru întregul tău corp.

Organismul tău depinde de o piele sănătoasă. Pielea este organul ce ne protejează corpul de factorii externi dăunători, acționând ca o barieră protectoare. Cu toate acestea, are nevoie de nutrienți esențiali, astfel încât să își păstreze proprietățile, aspectul și sănătatea. Iată câteva elemente care nu trebuie să lipsească din dieta ta, potrivit WebMD.

Grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase sunt responsabile pentru aspectul radiant al tenului tău. O lipsă de grăsimi sănătoase îți poate afecta hidratarea și elasticitatea pielii. Nucile, semințele, peștele și avocado sunt surse bune de omega-3.

Vitamina A

Vitamina A este responsabilă pentru vindecarea rapidă a pielii. Fiind un antioxidant, aceasta protejează pielea de razele solare și întrerupe procesul care distruge colagenul. Cu toate acestea, nu este indicat să folosiți doar vitamina A pentru protecția solară, întrucât pielea are nevoie de un filtru mai eficient. Lipsa de vitamina A poate cauza piele uscată, iritată sau texturată.

Vitamina C 

Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant esențial ce protejează pielea de radicalii liberi. O lipsă de vitamina C poate cauza echimoze, sângerare gingivală și o vindecare lentă a leziunilor cutanate.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant și antiinflamator care absoarbe energia solară înainte ca aceasta să dăuneze pielii. Astfel, vitamina E previne ridurile și cancerul, păstrând elasticitatea.

Zinc

Zincul este esențial în vindecarea pielii. Fiind de 5 ori mai concentrat în primele straturi ale pielii, este necesar pentru buna funcționare și stabilitate a celulelor epiteliale. De asemenea, acționează și ca antioxidant și poate proteja pielea de razele solare. Lipsa de zinc se poate manifesta printr-o iritație cutanată.

În general, fructele și legumele sunt cea mai bună opțiune, întrucât acestea conțin o multitudine de vitamine, minerale și antioxidanți.

Unele alimente conțin un complex de nutrienți esențiali: ouăle, semințele de in, linte, năut, avocado, ulei de măsline și pește.

 

 

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

11 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia