Sari la conținut

Nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii. Iată ce trebuie să introduci în alimentație

atac de cord

Alimentația are un rol decisiv pentru sănătatea generală a organismului nostru. În ceea ce privește sănătatea inimii, anumiți nutrienți sunt esențial pentru buna funcționare a acestui organ, reducând riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Pe de altă parte, este important să știi ce alimente trebuie să eviți pentru a avea o inimă cât mai sănătoasă. Anumite produse pot facilita depunderea colesterolului în interiorul arterelor, cauză principală în declanșarea afecțiunilor cardiovasculare și a tensiunii arteriale.

Nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii

Omega-3

Acizii grași Omega 3, precum acidul eicopentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), sunt cunoscuți ca fiind benefici pentru sănătatea inimii. Aceștia scad inflamația, previn coagularea sângelui, scad colesterolul LDL, susțin creșterea nivelului colesterolului “bun” HDL și au un efect pozitiv asupra ritmului inimii. Omega 3 nu poate fi produs de corpul nostru și trebuie luat din dieta noastră.

Alimente bogate în acizi grași omega-3:

  • pește, în special peștele gras (somon, macrou, hering, ton, sardine)
  • ulei de cod
  • nuci
  • semințe de chia
  • gălbenuș de ou
  • semințe de cânepă
  • legume (broccoli, conopida, varza, gulie si anumite leguminoase, ca fasolea sau mazarea, spanac)
  • fructe (avocado, banane, zmeura, capsune, afine, mango, piersici si ananas)

Vitamina K

Vitamina K a fost descoperita in 1929 ca un nutrient esential pentru coagularea sangelui. Este denumita si vitamina inimii pentru ca activeaza proteina Matrix GLA (MGP), care are un rol crucial in a preveni calcificarea arteriala si depunerile de calciu in arterele coronare si carotide, prevenind declansarea bolilor de inima.

Cea mai bogata sursa naturala de Vitamina K2 este o specie de soia Japoneza fermentata, denumita natto. Aceasta se regaseste sub forma de extract natural,fitoterapeutic, usor de administrat.

Magneziu

Nivelurile scazute de magneziu au fost asociate bolilor de inima, conform cercetarilor. Nivelul scazut de magneziu a fost legat de factori de risc cardiovascular, cum ar fi: tensiunea arteriala crescuta, acumularea placii arteriale, calcificarea tesuturilor moi, colesterolul si intarirea arterelor, scrie sfatulmedicului.ro.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: