Sari la conținut

Nutrientul pe care trebuie să-l luați mereu! Este esențial dacă aveți acest simptom

Beneficiile magneziului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum afectează magneziul zahărul din sânge

Nutrientul pe care trebuie să-l luați mereu! Este esențial dacă aveți acest simptom. Când durerile de cap și migrenele sunt insuportabile, medicii recomandă suplimentele cu magneziu. Ele pot fi o alternativă la analgezice.

Știați însă că magneziul poate fi luat și când avem dureri de cap? Datorită rolului pe care acesta îl are în contracția și relaxarea mușchilor, magneziul poate fi eficient în calmarea durerilor de cap și a migrenelor, știut fiind faptul că aceste afecțiuni se pot agrava dacă nu avem suficient magneziu în organism, scrie Livescience.

Magneziul are un rol fundamental în funcționarea celulelor, fiind implicat în transferul, stocarea și utilizarea energiei. Unul dintre rolurile pe care le are acest mineral este menținerea permeabilității normale a membranei celulare, metabolismului proteinelor și al carbohidraților.

De asemenea, ionii de magneziu blochează stimularea inutilă a celulelor nervoase. Un nivel crescut de stres, prin reacțiile chimice pe care le provoacă, va suprastimula celulele nervoase, dăunând creierului. O concentrație scazută de magneziu are ca efect un nivel ridicat de anxietate și stres, iar asta poate duce la dureri de cap.

Deficiența de magneziu, responsabilă pentru durerile de cap?

Un studiu publicat în 2020 în revista Nutrients arată că deficiența de magneziu poate fi responsabilă pentru durerile de cap și migrene, care reprezintă 90% din cazurile de cefalee. Cercetarea spune că suplimentele cu magneziu pot fi o alternativă la analgezice, mai ales la persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă.

„Magneziul joacă un rol important în contracția musculară”, susține Roxana Ehsani, medic nutriționist. Ea spune că „durerile de cap par să fie asociate cu tensiunea scalpului, mai mult decât alte tipuri de dureri de cap.

Tensiunea musculară și crampele musculare sunt mai frecvente atunci când magneziul este deficitar, iar suplimentele de magneziu pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap și la reducerea tensiunii musculare”, menționează specialistul.

O altă analiză din revista ”Magnesium in the Central Nervous System” a constatat că deficiența de magneziu poate promova probleme care duc la dezvoltarea migrenelor. Analiza susține că magneziul este o opțiune sigură pentru tratarea migrenelor și a altor tipuri de dureri de cap.

De aceea, spun experții, este bine să vă asigurați că primiți suficient magneziu din alimentație.

Puteți încerca să adăugați mai multe alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, leguminoasele, nucile, alunele, semințele de dovleac și ciocolata neagră.

Suplimentele de magneziu sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, dar, luate în doze mari, pot provoca, în anumite cazuri, diaree. O doză mare de magneziu nu va provoca probleme persoanelor sănătoase, deoarece orice exces va fi procesat de rinichi și eliminat prin urină.

60% din magneziul aflat în organism se regăsește în oase

Aproximativ 60% din magneziul aflat în organism se regăsește în oase, restul fiind aflat în țesuturile organismului și numai aproximativ 1% se regăsește în sânge. Doza zilnică recomandată pentru bărbați este de 400 mg, în timp ce doza recomandată pentru femei este de 310 mg pe zi. Aceste doze cresc până la 420 mg și 320 mg după vârsta de 30 de ani.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: