marți, august 16, 2022

Calorii pe zi calculator. Nu toți avem „dreptul” la aceleași porții de mâncare, țin să ne atenționeze medicii. „Necesarul caloric se stabilește în funcție de mai mulți parametri, printre care sex, înălțime, greutate, boli de care suferim sau activități zilnice”, explică medicul nutriționist Eduard Adamescu.

În general, o femeie cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani, cu un stil de viață moderat din punct de vedere al activității fizice, va avea nevoie de 2000-2200 de calorii pe zi. Un bărbat în aceeași situatie va avea nevoie de 2600-2800 de calorii pe zi. Dacă se dorește eliminarea a 0,5 kg pe săptămână, se va reduce aportul caloric recomandat cu până la 500 de calorii pe zi.

Te-ar mai interesa: Ești mereu furios, supărat, stresat? Calmează-ți n...

Pentru a nu depăși cantitatea de mâncare de care are nevoie organismul trebuie să aveți mereu în minte mărimea unei porții corecte.

„O porție de «bun-simț» de friptură cu garnitură înseamnă maximum 150 grame de carne, pe care o puteți asocia cu mărimea unui pachet de cărți de joc. Garnitura, piure de cartofi sau orez, trebuie să aibă între 150 și 200 de grame, echivalent cu o minge de tenis de câmp”, spune nutriționistul Eduard Adamescu.

Evitați brânzeturile grase

La friptură și garnituri adăugați salate, care au multe minerale și vitamine, dând senzația de sațietate. Aportul caloric al salatei e neglijabil, însă devine nesănătoasă când adăugăm maioneză sau alte sosuri. Cel mai recomandat ingredient pentru salată e uleiul de măsline.

Te-ar mai interesa: Obiceiul care îți afectează sănătatea inimii și a ...

Cantitatea optimă de orez pentru o masă ar fi cam cât un bec. Sărac în calorii, orezul brun e mai bun decât cel alb, fiind bogat în fibre și vitamine B
Brânza trebuie consumată cu grijă. „Sănătoase sunt două feliuțe de caș dulce, brânză de vaci sau telemea mai puțin sărată. E bine să evitați brânzeturile grase pentru că au multe calorii”, mai recomandă nutriționistul.

Te-ar mai interesa: Acesta este cel mai puternic ANTIBIOTIC! Are propr...

Câte dulciuri sunt indicate într-o zi

Cantitatea maximă de dulciuri pe care o puteți consuma într-o zi nu trebuie să depășească 300 de calorii. Astfel, la desert, e suficientă o prăjitură, o plăcintă sau o clătită de dimensiune mică. „O clătită are făină, ouă, lapte, dar nu astea sunt de incriminat. Problema apare când adaugăm zahăr și umplutură”, avertizează medicul Eduard Adamescu. Cea mai sănătoasă e clătita umplută cu brânză de vaci.

Te-ar mai interesa: Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă? Evită acest...

„O porție de desert ar trebui să aibă 25 de grame, fiind acceptate două porții pe zi”, mai spune Adamescu. Puteți consuma cel mult un sfert de ciocolată o dată, echivalentul a patru zaruri de Monopoly. Dacă nu vă puteți abține de la pizza, încercați să o alegeți pe cea cu blat subțire, legume, puțină brânză. E bine să vă opriți după două felii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private