Sari la conținut

Nutriționist celebru avertizează: ”Nu încercați să recuperați ani de sedentarism cu ore intense de fitness!” Când este cel mai bun moment să faceți mișcare

Nutriționist celebru avertizează: “În România, sportul este privit absolut eronat, iar antrenorul personal poate fi un pericol pentru sănătate”

10 mii de pași pe zi. Este recomandarea unanimă a experților în sănătate care menționează mișcarea moderată, alături de dieta echilibrată, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool, drept măsuri vitale pentru a scădea riscul de cancer, obezitate, boli cardiovasculare și diabet.

Organismul uman are în gene mișcarea, încă de la începuturi, de când eram vânători-culegători. Milioane de ani, oamenii și-au menținut obiceiul sănătos de a se mișca permanent, însă ultimii 50 de ani, sedentarismul a început să facă ravagii. În paralel cu acesta, au început să se dezvolte sporturile de masă, sălile de sport și competițiile pentru amatori, tocmai pentru a compensa neajunsurile provocate de meseriile tot mai statice. Însă de la mișcare moderată, adaptată nevoilor fiziologice ale organismului, și până la accidentări, afectări ale ligamentelor și cartilagiilor din dorința de a obține rapid o siluetă bine definită, uneori, nu e decât un pas.

„Suntem un popor care nu se mișcă suficient. 70-80% sunt sedentari, restul fac mișcare dezorganizat, după ureche. În România, sportul e privit absolut eronat. Iar antrenorul personal poate fi un pericol pentru sănătate. În afară de faptul că dă sfaturi de nutriție chiar dacă nu e pregătit, nu are o strategie corectă nici raportat la sport. El probabil e un fost sportiv musculos, bineînțeles – model pentru oameni, care, ca să-și justifice banii, îi forțează pe cursanți. Implicit apar patologii articulare la genunchi, coloană, șolduri, umeri, rupturi musculare. Poate omul nu realizează decât dacă se rupe ceva în acel moment, dar problemele se pot agrava în decurs de câteva luni. Orice forțare pentru corp în numele sportului e nepotrivită. Există și studii care au arătat că atunci când oamenii vor să slăbească și își fac abonamente la sală, renunță după prima săptămână. Pentru că se duc des, forțează, îi va durea ceva, vor face o întindere, o ruptură musculară, și zic că sportul nu-i de ei”, atrage atenția dr. Florin Ioan Bălănică asupra unei situații din ce în ce mai frevente în România, aceea a sportului făcut după ureche, fără a respecta nevoile organismului.

Iată cum descrie experiența o pacientă care a resimțit din plin efectele antrenamentelor dure de la sală.

“Am început acum 4,5 ani să lucrez cu un antrenor personal. 4-5 zile din 7. În această perioadă, tot timpul eram presată să fac mai mult și mai mult. Cum de felul meu îmi place să fac lucrurile bine, am ținut cont de sfatul “specialistului”. Antrenamente hard, greutăți, sute de sărituri per antrenament. Nu mi s-a spus ce riscuri există cu aceste antrenamente atât de intense. Le-am aflat când am ajuns să am probleme cu genunchiul. Mi-am facut un RMN și am aflat că am o multitudine de transformări patologice la nivelul genunchiului care necesită operație. În urma operației în care s-au făcut multiple reparații la nivelul meniscului și cartilajului, am mers 6 săptămâni cu cârjele și va trebui să fac 6 luni recuperare”.

“Sunt într-o majoritate covârșitoare femei sau bărbați, 35 ani +, cu studii superioare, venituri peste medie, din mediul urban, care au reușit în carieră/afaceri, dispun de bani și înțeleg să investească în aspect și sănătate, dar nu fac diferența între profesioniștii care îi ghida corect și inspirat și cei care doar pretind asta. Tocmai de aceea aleg eronat sportul ca primă intenție și tipul de mișcare greșit, nu înțeleg în totalitate rolul nutriției. Și, să nu uităm, sunt parte din generațiile noi care nu au răbdare să vadă rezultate și vor totul extrem de rapid, de intens, de concentrat – ceea ce nu înseamnă aproape niciodată sănătos și benefic”, descrie tabloul situației în care se regăsesc mulți români medicul Florin Ioan Bălănică.

Mișcarea moderată, adaptată potențialului fiecărui organism, are numeroase beneficii pentru sănătate: o oxigenare optimă, un somn mai bun, un sistem cardiovascular mai puternic, o reducere a stresului, o îmbunătățire a stimei de sine și, de ce nu, relații sociale de calitate. Însă de multe ori, mișcarea intensă este privită drept panaceu pentru kilogramele în plus. Atitudine total greșită, spun specialiștii în programe echilibrate de nutriție și sport.

„Primul pas NU ar trebui să fie un abonament la sală, ci apelarea la un medic. E bine mai întâi să-și regleze nutriția și abia apoi să înceapă sportul. O persoană obeză sau supraponderală trebuie să știe că-i sunt total interzise ridicarea de greutăți, exercițiile din săritură sau alergatul, pentru că are articulațiile și musculatura slabe. Poate face bicicletă statică, exerciții din culcat pe spate sau pe burtă, exerciții ușoare pentru toate grupele musculare”, adaugă expertul în medicina stilului de viață.

De altfel, la un simplu calcul, oricine își poate da seama că sportul nu ajută la slăbire fără ajustarea dietei: la o oră de mișcare intensă se ard 400, 500 de calorii. Adică o ciocolată, poate chiar mai puțin. Așa că, dacă ne imaginăm că putem mânca oricând, orice, în porții generoase și că putem arde aceste calorii prin sport zilnic, ne înșelăm. Tocmai de aceea, medicul Florin Ioan Bălănică a conceput metoda sa proprie de slăbire, pe care o aplică pacienților, și care reprezintă o combinație de dietă, mișcare funcțională, managementul stresului și al relației cu anturajul. În #MetodaDrBalanica accentul se pune și pe mișcarea funcțională, o combinație între gimnastică, fizioterapie, mișcare cu greutatea propriului corp și mișcare cu aparate.

„Am descoperit-o după ce, slăbind chiar eu 104 kg, mă durea foarte tare spatele. Și a trebuit să găsesc o soluție pentru mine. Mă accidentasem și la umăr făcând sport clasic, pentru că masa mea musculară nu era adaptată. Nu m-a salvat nici fizioterapia, nimic. Atunci am studiat acest concept american care e mișcarea funcțională, l-am aplicat pe mine, apoi pe pacienți. Poate fi abordat de la 5 ani la 99 de ani fără niciun risc, e eficient atât pentru începători, cât și pentru cei care doresc performanță. Mișcarea funcțională mai are un avantaj: timpul redus alocat zilnic acestei activități, versus beneficiu. Omul modern nu poate aloca ore din zi pentru sport și atunci are nevoie de o soluție optimă și la-ndemână, dar în același timp eficientă”, descrie beneficiile mișcarii funcționale medicul Florin Ioan Bălănică.

Concluzia este una singură: faceți zilnic mișcare, dar țineți cont mereu de capacitatea de efort a organismului! Mergeți pe jos, folosiți bicicleta, urcați scări și alegeți întotdeauna programele de sport care nu vă suprasolicită articulațiile și coloana! Nu ridicați greutăți foarte mari, nu faceți sute de sărituri și ascultați-vă mereu corpul! Scopul mișcării este să vă energizeze, să vă binedispună și nu să vă transforme peste noapte în sportivi de performanță! Urmăriți progresele mici și nu încercați să recuperați ani de sedentarism cu ore intense de fitness! Încercați să faceți mișcare în prima parte a zilei și nu după ora 8 seara.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel