Sari la conținut

Nutriționist: În sezonul de toamnă-iarnă organismul uman este solicitat intens. Cum ne hrănim toamna pentru a avea o imunitate de fier?

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

În sezonul rece, organismul nostru este mult mai solicitat și vulnerabil din cauza schimbărilor climatice. Acest lucru duce la slăbirea sistemului imunitar și nevoia de un plus de nutrienți esențiali. De asemenea, reglarea temperaturii este un element cheie ce influențează alimentația.

Pentru a menține temperatura normală a organismului, în sezonul rece, acesta va intensifica arderile calorice. Astfel, putem simți o nevoie inexplicabilă de a consuma preparate calde.

Gătitul reduce în mod considerabil nutrienții, din cauza procesului termic. Astfel, este nevoie să compensăm aportul de vitamine și minerale

Iată cum trebuie să mănânci pentru a avea un sistem imunitar de fier în sezonul rece.

Cum trebuie să mănânci în sezonul rece?

alimente pentru depresie

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva secrete pe care ar trebui să le respecți în sezonul rece, când vine vorba de alimentație.

„În sezonul de toamna-iarnă organismul uman este solicitat intens din cauza scăderii temperaturii ambiante, ceea ce necesită intensificarea arderilor calorice pentru a menţine temperatura corpului. Pentru foarte mulți dintre noi, asta se traduce prin senzația că avem nevoie de mancare caldă. Doar că mâncarea gătită poate fi consistentă caloric, dar mai săracă în vitamine şi minerale, de aceea pentru sănătatea organismului nostru este o mare provocare.

În acest sens, aș investi în echipamente de gătit din materiale non-toxice și non-reactive precum oțelul inoxidabil chirurgical, material recunoscut pentru rezistență, durabilitate și pentru faptul că nu emană chimicale, dar și în vase în care putem găti prin metoda semi-vid, într-un slow cooker și într-un storcator prin presare la rece.

Ce ar trebui să măncâm în serile friguroase de toamnă-iarnă?

Masa de seară este de departe cea mai importantă masă a zilei. De ce? Pentru că de ceea ce îi vom oferi corpului seara va depinde ce se va întâmpla pe timpul nopții.

O masă de seară ideala nu există, pentru că suntem diferiți, în momente diferite ale lunii și vieții, însă pentru a putea permite corpului să se regenereze pe timpul nopții, să treacă prin acel proces de curățare, cina trebuie să fie una care să permită o digestie ușoară. Aș opta pentru salate calde, one pot meals calde (ex. leguminoase, rădăcinoase, sulfuroase gătite împreună la cuptor cu adaos de ierburi, servite lângă o salată fresh), supe creme, sucuri prin presare la rece, urmate de grăsimi sănătoase la un interval relativ scurt (aprox 60 min după ingerarea sucului).

Depinde și de țelul tău, dar dacă un somn mai bun, mai multă energie dimineața, regenerarea sunt pe lista ta, atunci ar fi optim să te gândești în mod cert la o cină de acest fel”, recomandă Patricia Rusu, nutrișionist.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel