Din cuprinsul articolului
Uneori, chiar dacă nu ați luat cina, nivelul zahărului din sânge dimineața este ridicat. Acest lucru este cunoscut sub numele de fenomenul zorilor și este ceva de care nu ar trebui să vă faceți griji. Dar dacă glicemia dumneavoastră este constant ridicată dimineața, există motive de îngrijorare, mai ales dacă aveți diabet.
Ce se întâmplă cu zahărul din sânge dimineața
Chiar înainte să te trezești, ficatul tău eliberează glucoză în sânge pentru a-ți da energie. Acesta este fenomenul zorilor și este modul în care corpul tău îți dă un impuls pentru a începe ziua. Odată ce glucoza intră în fluxul sanguin, pancreasul eliberează insulină pentru a împinge glucoza în celule, unde poate fi folosită pentru energie.
Pentru o persoană fără diabet, aceasta nu este o problemă. Dar, dacă aveți diabet, acest proces poate să nu fie un semn bun. Acest lucru se datorează faptului că organismul nu produce suficientă insulină pentru a gestiona nivelul ridicat de zahăr din sânge. Prin urmare, atunci când vă treziți și vă testați glicemia, s-ar putea să vedeți că aceasta este ridicată.
De ce este important să aveți un mic dejun sănătos
Un mic dejun regulat și echilibrat este foarte important pentru persoanele care au diabet, deoarece poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei. Alimentele bogate în carbohidrați rafinați și zahăr nu sunt recomandate deoarece pot determina creșterea nivelului de zahăr din sânge. În schimb, urmărește să mănânci proteine, carbohidrați bogați în fibre și grăsimi sănătoase.
Cel mai bun mic dejun conform nutriționiștilor
Pentru mulți ideologi, micul dejun ideal pentru diabetici este terciul de ovăz amestecat cu semințe de chia. Pe lângă faptul că este delicios, este și un aliment plin de fibre, grăsimi sănătoase și proteine. Această combinație se dizolvă lent, ceea ce ar trebui să urmărești atunci când vine vorba de gestionarea glicemiei.
Cum să faci fulgi de ovăz cu semințe de chia
Ingrediente necesare:
- ⅓ cană fulgi de ovăz
- 1 lingură de semințe de chia
- ¼ cană iaurt degresat
- ¼ cană fructe de pădure congelate
- ⅔ cană lapte de migdale
- Puțină scorțișoară după gust
- 1 lingură de nuci măcinate
Mod de preparare:
Se amestecă ovăzul cu iaurt:
Combinați ovăzul, semințele de chia, iaurtul, fructele de pădure, laptele de migdale și scorțișoara într-un borcan sau recipient cu capac. Amestecați bine și lăsați la frigider peste noapte sau cel puțin 2 ore. La final, adăugați nucile și savurați dimineața.
Beneficii pentru organism
Să defalcăm această rețetă de mic dejun și să vedem de ce este o alegere atât de bună pentru persoanele cu diabet sau pentru oricine care o adoră.
Un mic dejun plin de proteine
Iaurtul degresat, fulgii de ovăz, semințele de chia adăugate, laptele de migdale și nucile oferă cantități ample de proteine pentru micul dejun. Proteinele ajută la digerarea carbohidraților prin încetinirea procesului de creștere a zahărului din sânge.
Conține grăsimi sănătoase
Similar proteinelor, adăugarea unei surse de grăsimi sănătoase la masă ajută la încetinirea digestiei carbohidraților. În general, mesele echilibrate și dense în nutrienți ajută la încetinirea digestiei carbohidraților, stabilizând eliberarea glucozei în fluxul sanguin.
În această rețetă, semințele de chia și nucile furnizează un total de 15 grame de grăsimi. În plus, grăsimile din semințele de chia și nucile sunt acizi grași omega-3 și grăsimi polinesaturate, care sunt antiinflamatoare și bune pentru inimă!
Oferă carbohidrați complecși bogați în fibre
Ovăzul poate uneori să nu fie potrivit din cauza conținutului său ridicat de carbohidrați. Cu toate acestea, este un aliment din cereale integrale, ceea ce înseamnă că conține și vitamine, minerale și fibre. Atunci când sunt combinate cu proteine și grăsimi sănătoase, reprezintă o gustare prietenoasă cu glicemia.
Plină de fibre
Această rețetă este plină de fibre. Acest nutrient ajută la gestionarea zahărului din sânge și este bun pentru sistemul gastrointestinal.
Articolul este informativ, dacă aveți întrebări pe această temă consultați un specialist.