Sari la conținut

Nutriţionistul care a creat dieta Dunkan a fost suspendat din Colegiul Medicilor din Franţa

Din cuprinsul articolului

Doctorul Pierre Dukan creatorul dietei care îi poartă numele a fost suspendat pentru opt zile din Colegiul Medicilor şi are de plătit daune de 6000 de euro.

Motivul: a prescris unei paciente un medicament pentru diabetici, care ar fi cauzat moartea a mai bine de o mie de persoane din Franţa.

Potrivit Ordinului Fizicienilor Medicali din Franţa, Dukan a trădat încredere pacientei sale şi a pus-o în pericol.

Principiile dietei Dukan

Regimul Dukan se apropie destul de mult de regimul hiperproteic, dar reuseste sa se diferentieze prin etapa de mentinere. Este conceput in jurul a patru faze (etape) consecutive:

  • Faza de atac, in care se consuma numai proteine;
  • Faza alternativa: se consuma alimentele din prima faza, dar se introduc si legumele;
  • Faza de consolidare;
  • Faza de stabilizare: alimentatie normala, dar suprevegheata, pentru a nu ne intoarce la kilogramele de la inceput.

Etapele regimului Dukan

Faza 1: Etapa proteinelor pure (PP) – Prima faza este si una de atac, care provoaca un demaraj foarte rapid, cu o pierdere semnificativa in greutate. Ea consta in a manca doar ce urmeaza timp de 3, 5, 7 sau 10 zile:

  • Carne: vita, pui fara piele
  • Jambon: jambon de curcan, de pui
  • Oua, tofu
  • Peste: toate tipurile de peste (chiar si ton, somon afumat, surimi)
  • Fructe de mare
  • Produse lactate cu 0% grasime: iaurt (exceptie fac iaurturile cu fructe care sunt limitate la doua pe zi daca au intre 6 si 9 grame glucide/100 grame, iar in celelalte faze ale regimului sunt total interzise)
  • Lapte semidegresat (maxim ¼ l pe zi)
  • Pudra de proteine, dar utilizata doar ca ingredient, nu ca aliment
  •  Guma de mestecat fara zahar

O conditie imperativa este aceea de a bea 1.5 l de lichide pe zi (apa, ceai, cafea), pentru a evita aparitia unor probleme la nivel renal. Toate alimentele din aceasta faza se consuma in cantitati la alegere, dar orice alt aliment care nu se regaseste in lista de mai sus este total interzis!
Faza 2 a dietei Dukan: Proteine si legume (PL)

In faza 2 se consuma aceleasi proteine ca in prima faza, dar se adauga legume (exceptie facand cartofii, orezul, porumbul, mazarea). Cele doua etape se alterneaza: mai intai, doar PP, iar apoi PP+PL pana la obtinerea greutatii dorite:

  • Pentru o pierdere mai mica de 10 kilograme, vom alterna 3 zile PP si 5 zile PL.
  • Pentru o slabire mai mare de 10 kilograme, vom alterna 5 zile PP si 5 zile PL.

 Fazele 3 si 4 ale regimului Dukan: Consolidarea si mentinerea

Aceste doua ultime faze sunt foarte importante, intrucat sunt esenta regimului. Consolidarea dureaza 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut, si putem reintroduce toate alimentele (chiar si cele interzise: paine, branzeturi, fructe); dar o zi din prima faza pe saptamana (fara luni) trebuie respectata. Referitor la faza de mentinere, nutritionistul francez este de parere ca trebuie respectata toata viata si se bazeaza pe doua principii:

  • In fiecare joi, consuma doar proteine;
  • Consuma 3 lingurite de miere pe zi (din magazinele naturiste).

 

Exemplu de meniu pentru faza PP a dietei Dukan

Mic-dejun: cafea sau ceai + 1 sau 2 iaurturi sau 200 g branza alba + 1 felie de jambon fara grasimi sau un ou tare
La ora 10/11: un iaurt sau 100 g branza alba 0% grasimi
Pranz: un aperitiv proteic (surimi, crab, pate de pasare, somon, oua tari) + felul intai constand in carne, peste sau crustacee + desert: iaurt sau branza alba
Cina: alimentele consumate la mic-dejun.

AVANTAJE:

  • Te ajută să slăbeşti şi să previi obezitatea, afecţiune care creşte riscul de diabet, hipertensiune, infarct şi atac cerebral.

 

  • Kilogramele dispar rapid, încă din primele zile, respectiv în faza de atac a dietei. În 10 zile poţi scăpa chiar şi de un kilogram pe zi, asta dacă eşti suficient de motivată şi dispui de ambiţia de a rezista tentaţiilor culinare.

 

  • Nu trebuie să mai ţii evidenţa caloriilor şi a porţiilor de mâncare pentru că inventatorul dietei s-a gândit deja la aspectul că nu există om care să reuşească pentru tot restul vieţii să îşi ţină un jurnal al caloriilor sau care să se limiteze la o friptură de dimensiunea unei palme.

 

  • Dieta este gândită să funcţioneze pe termen lung, deci să devină un stil de viaţă. Aceasta te asigură că vei pierde kilogramele în plus, dar te şi ajută să te menţii după ce ai atins greutatea ideală, cu condiţia să urmezi planul de bază.

 

  • Este uşor de urmat pentru că se bazează pe alimente de zi cu zi, cum este carnea, oul sau laptele, astfel încât nu eşti nevoită să-ţi cumperi diverse produse scumpe.

 

  • Ai voie la un mic răsfăţ, cel puţin după ce treci de primele 2 faze. În etapa de consolidare şi în cea de stabilizare definitivă ai voie să mănânci ce îţi place, făcând dieta mult mai uşor de suportat .

 

  • Este o dietă adresată în special gurmanzilor, dat fiind că se pot mânca proteine fără limite, mai degrabă decât celor care preferă restricţia calorică.

DEZAVANTAJE:

Printre efectele adverse ale consumului exclusiv de proteine se numără: creşterea nivelului de colesterol, oboseala, schimbările de dispoziţie, migrenele, apariţia gutei şi a constipaţiei, inducerea rapidă a stării de chetoză în organism (tulburarea care afectează ficatul şi rinichii) cu simptome precum respiraţia neplăcută, gust metalic şi miros puternic al urinei.

De asemenea, te poţi confrunta cu deficienţe nutritive, în special în faza de atac, care este foarte restrictivă şi care privează organismul de toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o bună funcţionare.

Legumele şi fructele sunt înterzise în această etapă, drept urmare sunt recomandate suplimentele alimentare pentru a suplini carenţele respective.

Un alt minus al acestei diete îl reprezintă îngrăşarea. Da, ai auzit bine, te poţi îngrăşa şi mai mult dacă te-ai hotărât să urmezi dieta Dukan dar renunţi imedit ce ai trecut de prima etapă.

Aşadar, gândeşte-te bine dacă poţi rezista tuturor stadiilor gândite pentru acest regim alimentar şi, dacă te ştii mai pofticioasă şi nu poţi urma reguli stricte, mai bine las-o baltă şi începe să faci mai mult sport şi să mănânci mai puţin, dar mai sănătos.

 

 

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel