Sari la conținut

Riscurile dietei Dukan: De ce nu este recomandată

Dieta antiinflamatoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dieta antiinflamatoare

Riscurile dietei Dukan: De ce nu este recomandată și ce efecte negative are asupra pacienților diagnosticați cu boli renale. Deși este preferata multora…

Invitată în emisiunea ”Tinerețe fără Bătrânețe” de la Digi 24, dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic cu dublă specializare, nutriție și nefrologie, a demontat câteva dintre miturile legate de curele de slăbire, mai mult a atras atenția cu privire la una dintre diete,

care nu este recomandată unei categorii aparte de pacienți ce își doresc să scadă în greutate.

”Dieta hiperproteică, dieta Dukan, presupune, la nivel renal, un aport important de proteine, care antrenează diverse modificări, și la un

pacient la care există o suferință renală, un aport proteic crescut conduce la agravarea modificărilor preexistente și poate să manifeste clinic o boală, care până la momentul respectiv nu a fost manifestă.

Nu ar trebui să fie recomandată și până nu evaluăm pacientul din punct de vedere bioumoral nu ar trebui să fie o modalitate de scădere ponderală”, a explicat medicul nefrolog.

Care este cea mai bună cură de slăbire

Potrivit specialistului în nutriție, cea mai bună cură de slăbire este ”schimbarea stilului de viață prin menținerea unei diete echilibrate”.

Dr. Andra Balcangiu-Stroescu spune că ”dieta perfectă” se poate calcula, în funcție de greutatea pacientului, de greutatea la care se dorește să se ajungă și în funcție de aceasta, dar și de activitatea zilnică o să ajungă la un număr de calorii pe care, pentru a scădea ponderal, îl vom putea ajusta.

”Astfel că un pacient nu trebuie să ajungă să mănânce 800 de calorii dacă el are nevoie de 2500 de calorii. Scăderea caloriilor se face treptat, scăzând 500 până la 1000 de calorii din aportul pe care acesta l-ar avea.

Pe termen lung nu este ok, după ce avem o perioadă scurtă de timp de înfometare, de dietă sever hipocalorică, ajungem la un rebound, ajungem să punem mult mai multe kilograme și așa că tot la schimbarea stilului de viață ajungem, o dietă echilibrată nutrițional,

care să conțină atât carbohidrați, cât și proteine și lipide și doar ușor restrictivă din punct de vedere al numărului de calorii”, a mai spus medicul citat de dcmedical.ro.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel