Sari la conținut

O cană cu din această băutură caldă băută dimineaţa face minuni pentru sănătate. Reduce inflamația, flux sanguin mai bun, scade tensiunea arterială și multe alte beneficii

Se crede că cacao a fost folosit pentru prima dată de civilizația Maya din America Centrală. A fost introdus în Europa de cuceritorii spanioli în secolul al XVI-lea și a devenit rapid popular ca medicament care promovează sănătatea.

Pudra de cacao se face prin zdrobirea boabelor de cacao și îndepărtarea grăsimii sau a untului de cacao.

Astăzi, cacaoul este cel mai renumit pentru rolul său în producția de ciocolată. Cu toate acestea, cercetările moderne au arătat că acesta conține într-adevăr compuși importanți care vă pot aduce beneficii sănătății.

Bogat în polifenoli care oferă mai multe beneficii pentru sănătate

Polifenolii sunt antioxidanți care se găsesc în mod natural în alimente precum fructele, legumele, ceaiul, ciocolata și vinul.

Acestea au fost legate de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, fluxul sanguin mai bun, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea nivelului de colesterol și zahăr din sânge.

Cacao este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli. Este deosebit de abundent în flavanoli, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Cu toate acestea, prelucrarea și încălzirea cacaoului poate face ca aceasta să-și piardă proprietățile sale benefice. De asemenea, este adesea tratat cu alcalin pentru a reduce amărăciunea, ceea ce duce la o scădere cu 60% a conținutului de flavanol.

Deci, în timp ce cacao este o sursă excelentă de polifenoli, nu toate produsele care conțin cacao vor oferi aceleași beneficii.

Poate reduce hipertensiunea arterială prin îmbunătățirea nivelurilor de oxid nitric

Cacao, atât sub formă de pudră, cât și sub formă de ciocolată neagră, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Acest efect a fost observat pentru prima dată la oamenii de pe insula care beau cacao din America Centrală, care aveau tensiune arterială mult mai scăzută decât rudele lor continentale care nu consumau cacao.

Se crede că flavanolii din cacao îmbunătățesc nivelul de oxid nitric din sânge, ceea ce poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și poate reduce tensiunea arterială..

O analiză a analizat 35 de experimente care au furnizat pacienților 0,05–3,7 uncii (1,4–105 grame) de produse din cacao sau aproximativ 30–1218 mg de flavanoli. S-a constatat că cacao a produs o reducere mică, dar semnificativă, de 2 mmHg a tensiunii arteriale.

Poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, se pare că cacao are alte proprietăți care vă pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Cacao bogată în flavanol îmbunătățește nivelul de oxid nitric din sânge, care relaxează și dilată arterele și vasele de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin.

În plus, s-a descoperit că cacaoul reduce colesterolul „rău” LDL, are un efect de subțiere a sângelui similar cu aspirina, îmbunătățește glicemia și reduce inflamația.

Polifenolii îmbunătățesc fluxul de sânge către creier și funcția creierului

Numeroase studii au descoperit că polifenolii, cum ar fi cei din cacao, pot reduce riscul de boli neurodegenerative prin îmbunătățirea funcției creierului și a fluxului sanguin.

Flavanolii pot traversa bariera hemato-encefalică și sunt implicați în căile biochimice care produc neuroni și molecule importante pentru funcționarea creierului tău.

În plus, flavanolii influențează producția de oxid nitric, care relaxează mușchii vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și alimentarea cu sânge a creierului.

Poate îmbunătăți starea de spirit și simptomele depresiei prin diferite mijloace

Pe lângă impactul pozitiv al cacaoi asupra degenerescenței mentale legate de vârstă, efectul său asupra creierului poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit și simptomele depresiei.

Modalități distractive de a adăuga cacao în dieta ta:

  • Mănâncă ciocolată neagră: asigură-te că este de bună calitate și conține cel puțin 70% cacao.
  • Cacao fierbinte/rece: Se amestecă cacao cu laptele tău preferat pentru un milkshake de ciocolată.
  • Smoothies: cacao poate fi adăugat la rețeta ta preferată de smoothie sănătos pentru a-i oferi un aspect mai bogat, gust de ciocolată.
  • Budinci: Puteți adăuga pudră de cacao la budinci de casă, cum ar fi budincile pentru micul dejun cu chia sau budinca de orez.
  • Mousse de ciocolată vegană: procesați avocado, cacao, lapte de migdale și un îndulcitor de curmale pentru o mousse vegan de ciocolată.
  • Presărați peste fructe: cacao este deosebit de gustoasă presărat peste banane sau căpșuni.
  • Batoane granola: adaugă cacao la granola ta preferată amestec de batoane pentru a spori beneficiile pentru sănătate și a îmbogăți aroma.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel