Sari la conținut

O enzimă din ciuperci, eficientă în tratarea hepatitei C. Este de 10 ori mai mai eficientă decât medicamentele actuale

ciuperci
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ciupercile sunt un aliment cu mari beneficii pentru sănătatea noastră. Sunt bogate în fibre și proteine ​​și chiar se crede că conțin substanțe care ar putea reduce riscul de depresie.

Acum, o echipă de cercetători spanioli a găsit în ele o enzimă cu efecte antivirale împotriva hepatitei C.

De zece ori mai eficiente decât medicamentele actuale

Enzima in cauza este prezenta in ciuperca buton alba (Agaricus bisporus) si se numeste tirozinaza. După cum au publicat autorii lucrării în comunitatea științifică Pharmaceuticals, din aceasta ar putea fi dezvoltați agenți terapeutici promițători.

Concret, tirozinaza inhibă proteazele virale (proteine ​​necesare ciclului de replicare a virusului) prin hidroxilare (o reacție chimică care înlocuiește un atom de hidrogen dintr-o moleculă cu o grupare hidroxil formată dintr-un atom de hidrogen și altul din oxigen) a unor tirozine (aminoacizi), care fac parte din proteine prezente în acestea, așa cum se explică în rezultatele testelor.

Experimentul a fost realizat in vitro cu celule hepatice umane, iar în acest context enzima s-a dovedit a fi eficientă la concentrații micromolare (o milioneme din masa moleculelor) când vine vorba de inhibarea completă a replicării virusului.

Aceasta, subliniază autorii, îi conferă o capacitate antivirală de până la zece ori mai mare decât cea a medicamentului antiviral Ribavirina, unul dintre principalele tratamente actuale.

Sigur si ieftin

Un alt punct important, care are ca rezultat siguranța unui eventual tratament pe bază de tirozinază, este că enzima extrasă direct din ciupercă nu prezintă nici un fel de toxicitate în celulele hepatice.

În plus, cercetătorii subliniază costul scăzut de producție pe care l-ar putea avea un medicament preparat direct din ciuperci; un mare avanntaj față de opțiunile disponibile în prezent, care costă aproximativ 60.000 de euro per pacient.

Din toate aceste motive, acești autori caută să dezvolte în continuare teste cu acest tip de substanță pentru a-și demonstra întregul potențial. Au patentat deja prima investigație, care continuă.

Hepatita C este o boală virală care se transmite parenteral (prin sânge infectat), sexual și vertical (de la părinți la copii). Numai în 2019, a ucis aproape 290.000 de oameni.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel