Sari la conținut

O femeie care credea că este doar „foarte obosită” a primit un diagnostic devastator

pacient cancer
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Când Cathy Hunt a început să se simtă „foarte obosită”, a crezut că este doar cauzată de o infecție. Mămica a patru copii nu era departe de a împlini 50 de ani și nu avea alte simptome „evidente”.

Dar, cu doar câteva zile înainte de a ajunge la marele 5-0, „lumea ei a fost dată peste cap”. O scanare a dezvăluit adevărul devastator – că avea cancer pulmonar.

Amintindu-și diagnosticul, ea a declarat pentru Express.co.uk: „Nu există cuvinte care să poată descrie frica, tristețea și rușinea pe care le-am simțit.”

Cathy, din County Durham, a început să fumeze la vârsta de doar 11 ani, pentru a se integra.

„Pe vremea aceea, toată lumea fuma”, a spus ea. „La fel ca alte fete de vârsta mea, am crezut că faptul că fumez mă face să fiu cool și matură.

„Evident, la vârsta de 11 ani nu știam, atunci când am tras pentru prima dată o țigară, cât de dependentă și dăunătoare este fumatul. Nimeni care încearcă să fumeze nu intenționează să devină dependent și să fumeze toată viața.”

Ea a încercat să se lase de mai multe ori de-a lungul anilor, spunând că „și-ar fi dorit” să nu se fi apucat niciodată de fumat.

Se știe că fumatul este cea mai mare cauză a cancerului pulmonar, care este cel mai mortal tip de cancer din Marea Britanie – responsabil pentru mai mult de 34.800 de decese în fiecare an.

Cu toate acestea, Cathy a spus: „Chiar dacă știam deja implicațiile asupra sănătății, credeam că nu mi se va întâmpla niciodată.”

Scanarea a detectat o tumoare la plămân și a fost supusă unei operații de extirpare a jumătate din plămân.

„A fost una dintre cele mai dureroase operații pe care le poți îndura, mi-a rupt coastele și mi-a tăiat plămânul”, a spus Cathy.

„Mult timp după aceea, fiica mea în vârstă de 15 ani a trebuit să aibă grijă de mine zi și noapte, în timp ce se afla în mijlocul examenelor de absolvire a școlii generale. Asta nu este ceva ce un părinte își dorește pentru copilul său”.

De asemenea, ea a urmat sfatul chirurgilor și s-a lăsat de fumat cu câteva săptămâni înainte de operație.

S-a apucat din nou de fumat

Dar tentația s-a dovedit a fi prea puternică și ani mai târziu a început să fumeze din nou.

Cathy a spus: „Ai putea crede că asta a fost tot, dar nu, după 40 de ani de fumat, dependența mea a fost atât de puternică încât câțiva ani mai târziu am început să fumez din nou.

„Rezultatul? În noiembrie 2022 mi-a fost extirpată o altă parte din plămân, iar în iunie 2023 mi-a fost extirpat un rinichi din cauza cancerului.”

De data aceasta a reușit să se lase definitiv, iar acum, în vârstă de 57 de ani, a susținut vocal proiectul de lege pentru o generație fără fum de țigară, în timp ce lucra alături de Fresh, programul de control al tutunului din Nord-Est.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel