Sari la conținut

O femeie în vârstă de 75 de ani cu demență a dezvăluit cum i s-au schimbat preferințele alimentare cu 3 luni înainte de diagnostic

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale demenței

Demența descrie o deteriorare treptată a funcțiilor cognitive care le fură treptat indivizilor capacitatea de a gândi, iar odată cu aceasta vine și o pierdere totală a independenței. Pacienții își pierd adesea interesul pentru a mânca în timp. Cauzele acestor modificări ale apetitului ar putea fi însă determinate de stadiul bolii.

Un medic pe nume Ronal Devere, a descris cazul pacientului său în vârstă de 74 de ani, cu o istorie de trei ani de boală Alzheimer uşoară până la moderată, într-un raport intitulat „Disfuncţia gustului şi mirosului în boala Alzheimer şi tulburările asociate”.

Pacienta locuia cu fiica ei, a primit tratament pentru boala ei Alzheimer și a fost frecvent examinată de un medic pentru starea ei.

Pe o perioadă de trei luni, fiica pacientului a observat schimbări semnificative în obiceiurile ei alimentare, însoțite de o scădere accentuată în greutate.

„Am întrebat-o pe pacient dacă a observat o schimbare în gustul mâncării sau dacă mirosul i s-a schimbat”, a spus medicul Devere în raportul publicat online.

Dominique St Clair Miller, director terapeut de vorbire și limbaj la Cygnet Health Care, a declarat:

„Schimbările pe care le experimentează o persoană ca urmare a demenței pot avea un impact asupra obiceiurilor alimentare și de băut în mai multe moduri.

În timp ce modificările apetitului sau preferințelor alimentare nu sunt neobișnuite în rândul populației generale la vârsta mai înaintată, persoanele cu demență pot, de asemenea, să se confrunte cu bariere suplimentare în ceea ce privește mâncarea și băutul.”

Unele dintre aceste bariere sunt mai mult fizice decât neurologice, sugerează expertul.

„Disfagia (dificultăți de înghițire) poate apărea în cazul demenței și poate face dificilă înghițirea eficientă și sigură a alimentelor și a lichidelor; lăsată negestionată, disfagia poate duce la malnutriție, deshidratare, infecții toracice care pun viața în pericol și risc crescut de sufocare”, a menționat expertul.

Disfagia apare atunci când boala neurodegenerativă se răspândește în zona creierului care controlează funcțiile de bază, cum ar fi înghițirea.

Se prezintă adesea în demența în stadiu avansat, când pacienții întâmpină mai multe dificultăți de comunicare și prezintă riscul de sufocare.

„Pe măsură ce demența avansează, deteriorarea cogniției poate deveni mai pronunțată și persoanele pot ajunge să țină mâncare sau băutură în gură pentru perioade mai lungi, fără a încerca să înghită […]”, a adăugat doctorul Miller.

„Nu este clar dacă aceasta este o problemă senzorială sau dacă au uitat efectiv ce să facă cu mâncarea odată ce sunt în gură.”

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel