Sari la conținut

O femeie s-a autodiagnosticat corect cu cancer după ce și-a căutat simptomele pe internet. Medicii au confundat inițial boala cu o amigdalită

O femeie din Marea Britanie s-a autodiagnosticat corect cu cancer după ce și-a căutat simptomele pe internet. Chloe-Leigh Todd, o tânără de 22 de ani, a mers la medic în martie 2020, după ce a acuzat dureri în gât timp de o lună.

Tânăra de 22 de ani susținea că avea stări de vomă, transpirații nocturne și pierdere în greutate. Medicul i-a spus că toate aceste simptome sunt ale amigdalitei.

Ulterior, Chloe-Leigh Todd a căutat pe Google simptomele pentru a vedea de ce afecțiune suferă de fapt, fiind convinsă că diagnosticul medicului a fost greșit. Specialiștii nu recomandă însă autodiagnosticarea. Consultarea internetului nu înlocuiește o vizită la medic.

Analizele au confirmat diagnosticul crunt

„Toată lumea își cunoaște propriul corp și eu am știut că este ceva grav. Doctorii spuneau că sufăr de o altă afecțiune, dar eram sigură că greșesc. Am căutat pe Google simptomele, iar leucemia a fost primul rezultat al căutării”, a mărturisit tânăra de 22 de ani.

Aceasta a mers apoi din nou la medic pentru un test de sânge. Rezultatele acestuia au fost anormale, iar specialiștii au confirmat că autodiagnosticarea ei cu leucemie a fost corectă. Tânăra a trecut prim momente de coșmar după ce doctorii i-au spus că mai are doar o săptămână de trăit, deoarece se afla într-o stare avansată a bolii. Medicii nu recomandă autodiagnosticarea.

„Este o situație dulce-amăruie. Sunt în viață pentru a-mi spune povestea”, a mai mărturisit tânăra.

Leucemia este un termen general pentru cancerul celulelor măduvei hematogene din care se formează celule sanguine. Cauza apariției leucemiei nu este pe deplin înțeleasă, însă se consideră că leucemia este cauzată de anomalii la nivelul ADN-ului celulelor din măduvă hematogenă.

Anual, aproximativ 10.000 de cazuri de leucemie sunt diagnosticate în Marea Britanie, iar circa 5.000 de persoane mor în fiecare an de cancer. Doar aproximativ 41% dintre persoanele cu leucemie supraviețuiesc la un deceniu de la diagnosticare. În SUA, se estimează că 60.000 de cazuri sunt diagnosticate în fiecare an, cu 24.000 de decese înregistrate.

Simptomele leucemiei

Simptomele sunt în general vagi și se agravează în timp.

Acestea pot include:

  • Oboseală
  • Infecții frecvente
  • Transpirații
  • Vânătăi
  • Menstruații abundente, sângerări nazale sau sângerări ale gingiilor
  • Palpitații
  • Dificultăți de respirație

Leucemia acută – care progresează rapid și agresiv – este adesea vindecabilă prin chimioterapie, radioterapie sau un transplant de celule stem.

Formele cronice ale bolii – care de obicei progresează lent – tind să fie incurabile, cu toate acestea, acești pacienți pot trăi adesea cu boala.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel