luni, septembrie 26, 2022

Pe data de 11 septembrie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfânta Teodora din Alexandria și Sfântul Eufrosin Bucătarul.

Cine este Sfânta Teodora din Alexandria?

Se știe despre Sfânta Teodora că a fost căsătorită și a căzut în adulter. Când și-a dat seama de păcatul pe care îl făcuse, a luat decizia de a se retrage la mănăstirea de călugări Octodecatos, ascunzându-și părul și îmbrăcând haine bărbătești. Și-a luat numele de Teodor și a uimit obștea de monahi cu nevoințele sale, cu postul și lacrimile de pocăință.

Te-ar mai interesa: Preotul Visarion Alexa ar putea ajunge după gratii...

Într-o zi o tânără de o moralitate îndoielnică l-a acuzat pe nedrept pe “Teodor” că a lăsat-o însărcinată, iar acesta nu a încercat să se dezvinovățească acceptând să părăsească mănăstirea. Sfânta Teodora a petrecut șapte ani într-o pădure pustie, crescând copilul acelei femei. Ulterior, starețul mănăstirii l-a primit înapoi pe cel pe care îl știa drept monahul Teodor.

Se pune că după moartea Sfintei Teodora, în anul 490, soțul ei a ales să viețuiască pustnicește în chilia soției lui până la moarte.

În ceea ce-l privește pe Sfântul Eufrosin Bucătarul, și acesta este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 11 septembrie. Sfântul Eufrosin Bucătarul a trăit în secolul al IX-lea, tot într-o mănăstire, însă de această dată la una din Palestina. Acesta era bucătar, iar datorită smereniei sale, Dumnezeu a îngăduit ca acesta să fie văzut în Rai.

Te-ar mai interesa: Extract cu puteri magice. Mihaela Bilic: Încetineș...

Rugăciunea zilei de duminică

„De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine.

Te-ar mai interesa: Meghan Markle s-a plâns că familia regală NU a plă...

Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă!”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private