sâmbătă, iulie 2, 2022

A fost descoperit un nou coronavirus în Suedia. Oamenii de știință spun că este comun la șoarecele scurmător, numit și Myodes glareolus. Cercetătorii au decis să numească acest virus după locul în care a fost descoperit, așa că vorbim despre virusul Grimsö.

O nouă boală amenință omenirea! Semnal de alarmă: S-ar putea răspândi în Europa

Până în acest moment, nu se știe dacă acest virus are vreun efect asupra oamenilor, însă descoperirea ne amintește motivul pentru care virușii din dauna sălbatică trebuie monitorizați în mod constant, mai ales dacă este vorba despre viruși care provin de la animalele din imediata noastră apropiere.

Te-ar mai interesa: Cod galben și portocaliu de ploi și vijelii în jum...

Există motive întemeiate pentru a continua monitorizarea coronavirusului

„Încă nu știm ce potențiale amenințări poate reprezenta virusul Grimsö pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, pe baza observațiilor noastre și a coronavirusurilor anterioare identificate în rândul șoarecilor scurmători există motive întemeiate pentru a continua monitorizarea coronavirusului printre rozătoarele sălbatice”, a spus virologul Åke Lundkvist, de la Universitatea Uppsala din Suedia.

Boala provoacă nephropathia epidemica, cunoscută drept febră hemoragică

Acest tip de șoareci sunt frecvent văzuți în Europa și nu de puține ori își intersectează pașii cu cei ai oamenilor. În plus, spun cercetătorii, ei sunt și cei care poartă virusul Puumala, care, odată transmis la om, provoacă nephropathia epidemica, cunoscută drept febră hemoragică.

Te-ar mai interesa: De ce se umflă picioarele vara. Cauze: de la deshi...

Oamenii sunt destul de expuși la această boală, având în vedere că șoarecii scurmători se adăpostesc în clădiri atunci când condițiile meteo nu le permit să stea afară.

Virologul Åke Lundkvist spune că este posibil ca interacțiunile oamenilor cu acești șoareci să crească în viitor, dacă luăm în considerare ritmul schimbărilor climatice și al distrugerii habitatului.

 

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Așa îți calculezi porția corectă de ...

Potrivit studiului publicat în revista medicală ”Viruses”, au fost testați 450 de șoareci scurmători aflați în Grimsö, la vest de Stockholm. Cercetătorii au testat acești șoareci pentru coronavirus și au descoperit un nou betacoronavirus care circulă în 3,4% din eșantion.

Deobicei, acest tip ce coronavirus se găsește la lilieci și la rozătoare, iar atunci când este transmis la oameni este responsabil pentru apariția răcelilor comune și a virusurilor respiratori precum SARS-CoV-2.

Te-ar mai interesa: VIDEO șocant. Momentul în care o turistă este omor...

Chiar dacă momentan nu se transmite la oameni, experiența din pandemia trecută ne arată că trebuie să fim foarte atenți la bolile faunei sălbatice pentru a preveni astfel de scenarii.

Virusul se poate adapta ușor

Studiul, efectuat între anii 2015-2017, arată că există mai multe tulpini virale distincte ale virusului Grimsö care circulă în rândul populațiilor de șoareci scurmători.

Cercetătorii suedezi mai spun că virusul Grimsö are o natură extrem de divergentă, ceea ce nu este un lucru bun, subliniind că asta denotă că virusul este ușor de adaptat la noi gazde și habitate.

Te-ar mai interesa: Cum știi că nu mănânci destule proteine. Cinci sem...

Ei mai spun că diferitele tulpini actuale ar putea proveni de la un alt tip de șoarece, volei de mal, sau ar putea sări peste de la o altă specie.

”Având în vedere că volei de bancă sunt una dintre cele mai comune specii de rozătoare din Suedia și Europa, descoperirile noastre indică faptul că virusul Grimsö ar putea circula pe scară largă în volei de mal și subliniază în continuare importanța supravegherii santinelă a coronavirusurilor la animalele sălbatice mici mamifere, în special în rozătoare sălbatice”, arată oamenii de știință suedezi, potrivit Science Alert.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private