Sari la conținut

O nouă epidemie ar putea face ravagii! „Sexul ar putea fi motivul”, atrag atenția oamenii de știință. Categoria de persoane expuse riscului

cancer de gat
Sursa foto: doctorulzilei.ro

O nouă epidemie ar putea face ravagii! În ultimele două decenii, a existat o creștere rapidă a cancerului de gât în ​​vest, în așa măsura încât unii specialiști au numit-o epidemie. 

Acest lucru s-a datorat unei creșteri mari a unui anumit tip de cancer al gâtului numit cancer orofaringian (zona amigdalelor și a spatelui gâtului).

Cancerul orofaringian a devenit acum mai frecvent decât cancerul de col uterin în SUA și Marea Britanie. Cauza principală a acestui cancer este papilomavirusul uman (HPV), care este și principala cauză a cancerului de col uterin.

HPV se transmite și pe cale sexuală. Pentru cancerul orofaringian, principalul factor de risc este numărul de parteneri sexuali pe viață, în special sexul oral. Cei care au șase sau mai mulți parteneri de sex oral pe viață au de 8,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer orofaringian decât cei care nu practică sexul oral.

Atenție, o nouă epidemie la orizont. „Sexul ar putea fi motivul”, atrag atenția oamenii de știință

Studiile privind tendințele comportamentale arată că sexul oral este foarte răspândit în unele țări. Într-un studiu efectuat pe aproape 1.000 de persoane care au suferit amigdalectomie din motive non-canceroase în Marea Britanie, 80% dintre adulți au raportat că au practicat sexul oral la un moment dat în viața lor.

Cu toate acestea, din fericire, doar un număr mic dintre acești oameni dezvoltă cancer orofaringian. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru, nu este clar.

Teoria predominantă este că cei mai mulți dintre noi prind infecții cu HPV și sunt capabili să le curățăm complet. Cu toate acestea, un număr mic de oameni nu sunt capabili să scape de infecție, poate din cauza unui defect la un anumit aspect al sistemului lor imunitar.

Categoria de persoane expuse riscului

La acești pacienți, virusul este capabil să se replice continuu și, în timp, se integrează în poziții aleatorii în ADN-ul gazdei, dintre care unele pot cauza celulele gazdă să devină canceroase, potrivit sciencealert.com.

Vaccinarea HPV a fetelor tinere a fost implementată în multe țări pentru a preveni cancerul de col uterin. Există acum din ce în ce mai multe dovezi, deși încă indirecte, că acesta poate fi, de asemenea, eficient în prevenirea infecției cu HPV în gură.

Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că băieții sunt, de asemenea, protejați de „imunitate de turmă” în țările în care există o acoperire mare de vaccinare la fete (peste 85%).

Luate împreună, acest lucru poate duce, în câteva decenii, la reducerea cancerului orofaringian. Acest lucru este bine și bine din punct de vedere al sănătății publice, dar numai dacă acoperirea în rândul fetelor este mare – peste 85% și numai dacă una rămâne în „turma” acoperită.

Nu garantează însă protecție la nivel individual – și mai ales în această epocă a călătoriilor internaționale – dacă, de exemplu, cineva întreține sex cu cineva dintr-o țară cu acoperire scăzută.

Cu siguranță nu oferă protecție în țările în care acoperirea vaccinală a fetelor este scăzută, de exemplu, SUA, unde doar 54,3% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani au primit două sau trei doze de vaccinare împotriva HPV în 2020.

Și băieții ar trebui să facă vaccinul HPV

Acest lucru a determinat mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și SUA, să-și extindă recomandările naționale pentru vaccinarea HPV pentru a include băieții tineri – numită politică de vaccinare neutră din punct de vedere al sexului.

Dar a avea o politică universală de vaccinare nu garantează acoperirea. Există o proporție semnificativă a unor populații care se opun vaccinării împotriva HPV din cauza îngrijorărilor legate de siguranță, necesitate sau, mai rar, din cauza preocupărilor legate de încurajarea promiscuității.

În mod paradoxal, există unele dovezi din studiile populației că, eventual în efortul de a se abține de la actul sexual penetrativ, adulții tineri pot practica sexul oral în schimb, cel puțin inițial.

Pandemia de coronavirus și-a adus și propriile provocări. În primul rând, ajungerea la tineri la școli nu a fost posibilă pentru o perioadă de timp. În al doilea rând, a existat o tendință de creștere în ezitarea generală la vaccin, sau atitudinile „anti-vacciniste”, în multe țări, ceea ce poate contribui, de asemenea, la o reducere a absorbției vaccinului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel