vineri, mai 27, 2022

O rachetă, scăpată de sub control, se va prăbuși pe Lună, după ce a orbitat șapte ani prin spațiu, spun experții, conform The Guardian.

Racheta a fost lansată inițial din Florida în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare de a trimite un satelit meteorologic spațial într-o călătorie de milioane de mile.

Dar după ce a motoarele au terminat o primă etapă de ardere și a trimis Observatorul climatic spațial în drum spre punctul Lagrange – o poziție neutră gravitațională de patru ori mai departe decât Luna și în linie directă cu Soarele – racheta a fost scăpată de sub control.

Te-ar mai interesa: Menopauza la bărbați: 6 simptome de luat în seamă....

În curs de coliziune cu Luna

În acest stadiu ea se afla suficient de departe de Pământ pentru a rămâne fără suficient comubstibil pentru a se întoarce în atmosferă, dar „îi lipsea de asemenea energia de a scăpa de gravitația sistemului Pământ-Lună”, explică meteorologul Eric Berger într-un articol publicat recent de Ars Tehnica.
„Deci a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015”, a adăugat Berger.

Specialiștii cred că racheta – aproximativ patru tone metrice de „deșeuri spațiale” – este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni.
Bill Gray, un analist de date care a scris programe software de urmărire a obiectelor spațiale din apropierea Pământului, spune că racheta se va prăbuși probabil pe fața ascunsă a lunii, emisfera opusă celei vizibile de pe Pământ, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie.

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

„Acesta este primul caz neintenționat (de gunoi spațiale care lovește luna) de care sunt conștient”, a adăugat Gray.

Locul exact în care se va prăbuși racheta Falcon 9 nu este deocamdată clar datorită efectului imprevizibil al luminii solare care „împinge” asupra rachetei și a „ambiguităților din măsurarea perioadelor sale de rotație” care i-ar putea modifica ușor orbita.

Te-ar mai interesa: Schizofrenia: 3 mituri comune distruse!...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private