Sari la conținut

Ce nu ți-ai imaginat niciodată: Băile romane dețin un secret milenar care va schimba medicina

baile romane
sursa foto cronista

Apele străvechi ale băilor romane din Bath nu sunt doar o comoară istorică, ci adăpostesc și un potențial neașteptat: o diversitate uriașă de microorganisme care ar putea combate rezistența la antibiotice.

Un studiu recent realizat de Universitatea din Plymouth, în strânsă colaborare cu echipa sitului arheologic, a dezvăluit prezența a aproximativ 300 de tipuri diferite de bacterii.

Rezistența la antibiotice, care în prezent provoacă moartea a 1,27 milioane de persoane pe an, reprezintă o amenințare globală. Se estimează că până în 2050 ar putea deveni principala cauză de deces.

Ce sunt băile din Bath?

Băile Baths, cunoscute anterior sub numele de Aquae Sulis, reprezintă un complex de băi publice de o importanță istorică extraordinară.

Situate în orașul Bath, Anglia, acestea au fost construite peste trei izvoare termale naturale, ale căror temperaturi variază între 40 și 45°C, datorită activității geotermale.

Apa care emană din aceste izvoare calde este rezultatul ploilor care se infiltrează prin roca calcaroasă din dealurile Mendip și din valea Avon, încălzindu-se la adâncimi considerabile înainte de a ieși la suprafață.

Timp de secole, apa din Băi a fost venerată pentru proprietățile sale terapeutice, iar astăzi, aceste credințe pot fi confirmate.

Antibiotice descoperite în Băile Romane Bath din Anglia

O lucrare publicată în The Microbe a dezvăluit comunitățile microbiene care locuiesc în apele băilor romane Baths.

Folosind tehnici de secvențiere, cercetătorii au examinat probe de apă, sedimente și biofilme din diferite locații, inclusiv din King’s Spring (temperaturi de până la 45ºC) și din Great Bath (în jur de 30ºC).

Această analiză exhaustivă le-a permis să identifice aproximativ 300 de tipuri diferite de bacterii, evidențiind prezența unor grupuri precum Actinobacteria și Myxococcota, recunoscute pentru potențialul lor de a produce antibiotice.

În plus, au constatat că 92 dintre microorganismele examinate prezintă o activitate antibiotică promițătoare împotriva bacteriilor comune. Cel mai notabil este faptul că 15 dintre aceste microorganisme au demonstrat o activitate cu spectru larg, ceea ce înseamnă că pot lupta împotriva bacteriilor patogene multirezistente la medicamente.

baile romane
sursa foto cronista

Un nou front în lupta împotriva bacteriilor

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a transforma aceste descoperiri în tratamente eficiente, potențialul izvoarelor termale ca sursă de noi antibiotice este considerabil.

Această descoperire nu numai că deschide un nou capitol în căutarea de antibiotice naturale, dar subliniază, de asemenea, importanța conservării și studierii ecosistemelor unice ale planetei noastre.

Diversitatea microbilor prezenți în aceste ape, mulți dintre ei încă neidentificați, ar putea fi o sursă neprețuită de noi molecule cu proprietăți antibacteriene.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel