duminică, iulie 12, 2020

Este şi cazul multor femei diagnosticate cu diabet de tip 1 care refuză injecţiile cu insulină de dragul siluetei. Tulburarea este numită de către medici diabulimie şi constă în omiterea intenţionată de către diabetici a administrării de insulină cu scopul pierderii în greutate.

 

Conform datelor furnizate de National Health Service în Marea Britanie, o mare parte din femeile diabetice cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani sar peste injecţiile cu insulină pentru a slăbi. Tulburarea este mai întâlnită în cazul femeilor cu diabet de tip1 afecţiune în care corpul nu produce suficientă insulină pentru a controla nivelul de glucoză în sânge, de aceea lipsa insulinei naturale trebuie compensată cu injectarea zilnică a acestui hormon.În cazul în care organismul nu primeşte suficientă insulină, glucoza nu poate fi folosită ca sursă de energie, iar ficatul începe să descompună grăsimile şi proteinele pentru a extrage energia de care are nevoie. În plus, se acumulează în organism substanţe denumite corpi cetonici  care cauzează instalarea cetoacidozei diabetice, o urgenţă medicală care poate pune viaţa pacientului în pericol. Starea prelungită de cetoacidoză poate duce la pierderea vederii, la leziuni ale rinichilor şi chiar la deces.

Citește și:

În prezent diabulimia nu este recunoscută oficial ca afecţiune psihică, aşa cum sunt bulimia sau anorexianervoasă, însă o organizaţie caritabilă specilizată (Diabetics with Eating Disorders), a început o campanie în acest sens.

Parteneri