marți, august 16, 2022

Sistemul respirator este foarte predispus la alergii, unele acute și altele cronice. Fie că este vorba de rinită alergică, bronșită, sinuzită, astm sau febră de fân, există o componentă alergică în toate acestea. Baza reacției alergice este că, atunci când orice substanță (cum ar fi polenul și praful) intră în corp, aceasta le recunoaște ca obiecte străine și produce substanțe chimice pentru a le combate. În funcție de ce parte a căilor respiratorii este afectată și dacă este vorba de o problemă cronică în curs sau de un incident unic, starea poate fi gestionată.

Te-ar mai interesa: Studiu. Bebelușul poate semăna cu primul partener ...

Condiții alergice cronice și acute

La un nivel larg, alergiile respiratorii superioare includ sinuzita și rinita, iar afecțiunile alergice ale respirației inferioare includ astmul și bronșita.

Dacă este cauzată de vreme proastă sau polen, atunci aceasta este o afecțiune cronică cu episoade acute atunci când fie imunitatea persoanei este scăzută, fie declanșatorul este foarte puternic. Într-o perioadă de timp, o persoană va ști în ce situații va exista un atac acut de astm sau frig. Acestea includ expunerea la locuri reci, prăfuite, căldură excesivă etc.

Condițiile acute, cum ar fi febra fânului, rinita și bronșita, sunt frecvente în anii tinereții. Condițiile cronice, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică și emfizemul, sunt două afecțiuni frecvente la vârstnici. Astmul începe adesea în anii mai tineri și poate dura toată viața.

Te-ar mai interesa: A vrut să arate bine, iar acum medicii i-au mai da...

Simptome

Majoritatea afecțiunilor alergice ale căilor respiratorii superioare provoacă simptome precum:

 • Curgerea nasului
 • Congestie nazala
 • Nas infundat
 • Sinusuri grele
 • Acumularea de lichid
 • Ochii umezi
 • Capul greu

În timp ce afecțiunile alergice ale căilor respiratorii inferioare provoacă simptome precum:

 • Dificultăți și respirație dificilă
 • Respirație șuierătoare
 • Congestionare
 • Greutate în piept

Testarea alergiilor

Primul pas în gestionarea alergiilor respiratorii este identificarea declanșatorului. Simptomele vor avea un tipar, astfel încât persoana afectată va putea identifica declanșatorul cu ajutorul medicului. Dacă este necesar, se pot face teste alergice în cazul în care suspiciunea de alergeni este introdusă în cantități mici pe piele pentru a verifica dacă induc o reacție. În plus, medicul poate efectua și teste ale funcției pulmonare pentru a evalua cât de bine funcționează plămânii.

Te-ar mai interesa: Test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă...

Managementul afecțiunilor respiratorii alergice

Primul pas în gestionarea afecțiunilor respiratorii alergice este cunoașterea declanșatorului și evitarea acestuia. Cu toate acestea, unele declanșatoare precum clima și polenul nu sunt evitabile. Purtarea unei măști și evitarea contactului cu animalele de companie sunt lucruri care sunt realizabile.

Majoritatea atacurilor alergice scad de la sine după ce și-au parcurs cursul. Cu toate acestea, având în vedere disconfortul asociat, este necesar un tratament simptomatic, inclusiv următoarele medicamente, care pot fi administrate sub formă de spray nazal sau sub formă de tablete.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

 • Antihistaminice pentru controlul reacției alergice din organism și îmbunătățirea respirației
 • Medicamente pentru îmbunătățirea fluxului de aer, reducerea producției de mucus și ușurarea congestiei
 • Antibiotice, dacă există o criză de infecție
 • Bronhodilatatoare pentru a crește fluxul de aer prin plămâni
 • Imunoterapia pentru îmbunătățirea imunității, deoarece oamenii sunt predispuși la boli atunci când imunitatea este scăzută

Majoritatea alergiilor respiratorii acute și cronice pot fi gestionate prin evitarea declanșatorului și obținerea unui tratament simptomatic

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private