Sari la conținut

O singură lingură pe zi din acest produs ar putea reduce riscul de cancer

spital
sursa foto unsplash
analize

O singură lingură pe zi din acest produs ar putea reduce riscul de cancer.

Cunoscut ca făcând parte din celebra dietă mediteraneană, consumat zilnic, produsul ar putea reduce riscul de a muri din cauza bolilor de inimă sau a cancerului, scrie The Sun.

Potrivit cercetărilor, oamenii care mănâncă legume, pește, fructe, nuci și cereale sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. Experții care au analizat dietele a 90.000 de oameni au descoperit că, dacă includ o lingură din acest produs miraculos în dietă, și-au redus șansele de moarte prematură.

Voluntarii au fost întrebați despre aportul lor alimentar, la fiecare patru ani, inclusiv despre utilizarea uleiului de măsline, pentru a se afla dacă îl foloseau pentru sosuri la salată, ca adaos în mâncare sau la coacere și prăjire.

Studiul a durat 28 de ani, timp în care 36.856 de oameni au murit, potrivit sursei citate.

Scade cu 19% a deceselor provocate de bolile de inimă

Beneficiile gătitului cu ulei de măsline
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Autorii studiului au descoperit însă că persoanele care consumau mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut cu 19% mai puține șanse de a muri, decât cei care nu au consumat deloc.

De asemenea, s-a observat o scădere cu 19% a deceselor provocate de bolile de inimă și o scădere cu 17% a riscului de deces din cauza cancerului.

Uleiul de măsline și bolile respiratorii

În comparație cu oamenii care nu au consumat niciodată sau foarte rar ulei de măsline, cei care au ales să introducă acest ulei în dieta lor au avut cu 18% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor respiratorii.

De asemenea, au avut cu 29% mai puține șanse de a muri din cauza unor maladii precum Alzheimer.

Una dintre cele mai bune surse de grăsimi mononesaturate
Dr Marta Guasch-Ferré, autoarea principală a studiului publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a declarat că studiul sprijină recomandările alimentare actuale.

„Descoperirile noastre sprijină recomandările alimentare actuale pentru a crește aportul de ulei de măsline și alte uleiuri vegetale nesaturate. Oamenii ar trebui să înlocuiască anumite grăsimi, cum ar fi margarina și untul, cu ulei de măsline pentru a-și îmbunătăți sănătatea”.

Uleiul de măsline este una dintre cele mai bune surse de grăsimi mononesaturate, considerate cel mai sănătos tip de grăsimi alimentare. 100 de grame de ulei de măsline are 884 calorii. Din totalul grăsimilor conținute de acest ulei, 73% sunt grăsimi mononesaturate (acizi grași Omega 9), 14% sunt grăsimi saturate și 11% grăsimi polinesaturate (acizii grasi Omega 3 și Omega 6).

Uleiul de măsline mai conține și sodiu, potasiu, calciu, Vitamina E, Vitamina K șia antioxidanți (luteină, flavonoide), potrivit The Sun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel