Sari la conținut

Pâinea albă și alcoolul, risc crescut de cancer. STUDIU

paine alba si alcool
Sursa foto: foxnews.com
Pâinea albă și alcoolul pot provoca cancer, conform ultimelor cercetări

Alimente care cresc riscul de cancer. Cancerul colorectal rămâne o problemă semnificativă de sănătate la nivel mondial, fiind al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și a doua cauză de deces cauzată de cancer, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Cercetări recente publicate în revista Nutrients aruncă o lumină nouă asupra unei descoperiri uluitoare: asocierea dintre pâinea albă, consumul de alcool și riscul crescut de cancer colorectal.

Pâinea albă și alcoolul pot cauza cancer, conform ultimelor cercetări

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Zhejiang din China au analizat 139 de factori dietetici și impactul acestora asupra riscului de a dezvolta cancer colorectal.

Participanții au inclus 118.210 de persoane care au participat la studiul de lungă durată UK Biobank – toți au completat chestionare online despre aportul lor alimentar.

Pe o perioadă de 12 ani, aproape 1.500 de persoane au dezvoltat cancer colorectal, dezvăluind perspective critice asupra legăturii dintre dietă și acest tip de cancer.

În mod surprinzător, studiul a identificat pâinea albă și consumul de alcool ca contribuitori semnificativi la riscul de cancer colorectal. Participanții care au raportat un consum mai mare de pâine albă și alcool au arătat o creștere a riscurilor pentru dezvoltarea acestui cancer.

Aceste descoperiri evidențiază importanța examinării cu atenție a obiceiurilor alimentare, chiar și a celor aparent inofensive, în atenuarea riscului de cancer.

Spre deosebire de efectele dăunătoare ale pâinii albe și ale alcoolului, anumiți nutrienți au apărut ca factori de protecție împotriva cancerului colorectal:

  • Fibrele alimentare,
  • calciul,
  • magneziul,
  • fosforul,
  • manganul.

25% dintre cazuri de cancer colorectal pot fi prevenite prin modificarea dietei și al stilului de viață

Aceste descoperiri subliniază rolul esențial al alimentelor bogate în nutrienți în protejarea împotriva cancerului colorectal. Studiul a observat disparități de gen în ceea ce privește factorii de risc pentru cancerul colorectal, efectele protectoare ale anumitor nutrienți fiind mai pronunțate la bărbați.

În plus, conexiunile dietetice au avut impact diferențiate între bărbați și femei. Aceste nuanțe subliniază necesitatea unor abordări personalizate pentru prevenirea cancerului colorectal, bazate pe profiluri de risc specifice sexului.

Cercetarea subliniază rolul critic al alegerilor stilului de viață în prevenirea cancerului colorectal. Cu toate că genetica joacă un rol, aproximativ 25% din cazurile de cancer colorectal pot fi prevenite prin modificări ale dietei și ajustări ale stilului de viață.

Evaluările în timp util, împreună cu intervenții dietetice, cum ar fi aportul crescut de fibre și consumul redus de alcool, sunt esențiale în atenuarea riscului de cancer colorectal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel