Sari la conținut

Oamenii de știință, mai aproape de ”repararea” inimilor afectate de infarct

alimente pentru inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimentele cu zahăr, periculoase pentru inima

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit, cu ajutorul celulelor stem, să facă un pas important în direcţia ”reparării” inimilor afectate de atacul de cord, ceea ce ar conduce la prima terapie pentru insuficienţă cardiacă şi la evitarea necesităţii transplantului, relatează vineri Press Association.

O tehnică bazată pe o combinaţie de celule stem şi celule cardiace ar putea contribui la refacerea zonelor afectate de un infarct, evitându-se astfel necesitatea unui transplant a întregului organ, sugerează un nou studiu.

Descoperirea ar putea duce către obţinerea unui nou tratament, mult aşteptat de persoanele cu insuficienţă cardiacă, a anunţat Fundaţia Britanică a Inimii, care a finanţat parţial cercetarea.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge şi Universitatea din Washington a folosit ţesut uman realizat în laborator la imprimantă 3D pentru a testa combinaţia de celule din muşchiul cardiac şi celule ajutătoare obţinute din epicard, învelişul extern al inimii.

Cercetătorii au descoperit că celulele din epicard au ajutat la dezvoltarea celulelor muşchiului cardiac şi la îmbunătăţirea capacităţii acestora de a se contracta şi relaxa.

În cazul şoarecilor de laborator cu inimi afectate, această combinaţie a permis celulelor transplantate să supravieţuiască şi să refacă muşchiul cardiac afectat şi celulele vaselor sanguine.

În timpul unui atac de cord, o parte a inimii nu mai primeşte oxigen, ceea ce provoacă moartea muşchiului. Corpul uman nu poate regenera acest muşchi şi în acest caz este necesar de un transplant de inimă.

”Cercetarea noastră demonstrează un imens potenţial al celulelor stem care pot oferi într-o bună zi prima terapie pentru insuficienţă cardiacă”, a declarat doctor Johannes Bargehr de la Universitatea Cambridge, autor principal al studiului, scrie Agerpres.

”Deşi mai avem o cale lungă de parcurs, credem că suntem cu un pas gigantic mai aproape, iar acest lucru este incredibil de emoţionant”, a adăugat specialistul.

Oamenii de ştiinţă au făcut eforturi în ultimii ani pentru a utiliza celule stem în vederea refacerii inimilor afectate deoarece majoritatea celulelor transplantate mor la scurt timp după intervenţie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel