Sari la conținut

Oamenii de știință: Persoanele cu această grupă de sânge au cel mai mare risc de accident vascular cerebral

sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Grupa sanguină determină riscul de accident vascular cerebral precoce. Persoanele cu grupa de sânge A au mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani decât celelalte, relatează Science alert, citând un studiu neurologic.

Grupa de sânge și riscul de accident vascular cerebral

Grupele de sânge descriu varietatea de substanțe chimice care afectează suprafața globulelor noastre roșii. Printre cele mai bine cunoscute se numără grupele A și B, care pot fi prezente împreună ca grup AB, separat ca A sau B.

Există, de asemenea, variații subtile ale acestor grupe datorate mutațiilor din gene. Oamenii de știință au descoperit o legătură clară între gena subgrupului A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

Pentru studiul lor, au colectat date din 48 de studii genetice care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu accident vascular cerebral și aproape 600.000 de persoane fără accident vascular cerebral. Toți aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.

Analiza întregului genom relevă două situsuri puternic asociate cu riscul de accident vascular cerebral precoce. S-a dovedit că persoanele al căror genom codifica variația de grup A aveau cu 16% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral până la vârsta de 60 de ani, în timp ce purtătorii genei de grup O1 aveau un risc cu 12% mai mic.

Încă nu s-a stabilit cu exactitate de ce grupa sanguină A conferă un risc mai mare de accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani.

„Probabil că se datorează factorilor de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și altor proteine circulante care joacă un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”, a declarat autorul principal și neurologul vascular Stephen Kittner de la Universitatea din Maryland.

O altă descoperire cheie a studiului a fost compararea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral înainte de 60 de ani cu cele care au suferit un accident vascular cerebral după această vârstă.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au folosit un set de date format din aproximativ 9.300 de persoane de peste 60 de ani care au avut un accident vascular cerebral și aproximativ 25.000 de persoane de peste 60 de ani care nu au avut.

Interesant este că, în acest caz, riscul crescut de accident vascular cerebral în cazul grupei de sânge A a devenit neglijabil în grupul celor care au suferit un accident vascular cerebral târziu, spun cercetătorii.

Prin urmare, accidentele vasculare cerebrale la o vârstă fragedă pot avea un mecanism diferit în comparație cu accidentele vasculare cerebrale la o vârstă mai înaintată.

Este mai puțin probabil ca accidentele vasculare cerebrale la persoanele tinere să fie cauzate de o acumulare de depozite de grăsime în artere (ateroscleroză) și mai probabil să fie cauzate de factori legați de cheaguri de sânge, sugerează autorii.

Aceștia au constatat, de asemenea, că persoanele cu grupa de sange B au avut cu aproximativ 11% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral în comparație cu martorii fără accident vascular cerebral, indiferent de vârsta lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel