Sari la conținut

Oamenii de știință: Un antidepresiv luptă împotriva celulelor canceroase

În formele avansate de cancer, celulele maligne pot crește și se pot răspândi într-un ritm rapid. Un nou studiu descoperă că un antidepresiv existent, care s-a dovedit a fi sigur pentru pacienți, poate reduce această rată de creștere, relatează BGNES, citând Studdy Feeds.

Cercetătorii din Belgia spun că Sertralina a inhibat creșterea celulelor canceroase în testele de laborator și pe animale. În timp ce alte studii au descoperit deja potențialul anticancerigen al medicamentului, noul raport dezvăluie ce anume face Sertralina atât de eficientă în prevenirea răspândirii bolii.

Cercetătorii de la Katholieke Universiteit din Leuven spun că celulele canceroase folosesc un proces biologic diferit pentru a-și stimula creșterea.

În multe forme ale bolii, celulele maligne produc o cantitate mare de doi aminoacizi numiți serină și glicină. Cercetările au descoperit că celulele canceroase devin de fapt dependente de aceste substanțe și au nevoie de ele pentru a continua să crească.

„Acest mecanism este o țintă interesantă, deoarece celulele canceroase sunt atât de dependente de el”, a declarat profesorul Kim De Kiersmaeker, șeful Laboratorului de Mecanisme ale Bolilor în Cancer (LDMC), într-un comunicat al universității.

„Celulele sănătoase folosesc acest mecanism într-o măsură mai mică și absorb, de asemenea, serina și glicina din alimente. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient pentru celulele canceroase, ceea ce înseamnă că acestea încep să producă mai mult. Dacă putem opri această producție, putem lupta împotriva cancerului fără a afecta celulele sănătoase”, a spus el.

În căutarea unor medicamente care ar putea afecta producția de serină și glicină, cercetătorii au examinat 1 600 de substanțe diferite pe celulele de drojdie.

Un antidepresiv luptă împotriva celulelor canceroase

„Există, de asemenea, drojdii sau mucegaiuri care depind de același mecanism”, explică coordonatorul studiului, Dr. Karin Tevisen. „Dintre toți acești compuși, antidepresivul a arătat cele mai bune rezultate în blocarea producției celor doi aminoacizi. În special, testele au arătat că medicamentul a fost foarte eficient în inhibarea răspândirii cancerului de sân.

„Alte studii arătaseră deja că Sertralina avea o anumită activitate anticancerigenă, dar nu exista încă o explicație pentru acest lucru”, relatează cercetătorii.

„În acest studiu, am reușit să arătăm că Sertralina a inhibat producția de serină și glicină, determinând reducerea creșterii celulelor canceroase. De asemenea, am constatat că această substanță a fost mai eficientă în combinație cu alți agenți terapeutici.”

Utilizarea Sertralinei împreună cu alte terapii împotriva cancerului

Echipa belgiană adaugă că utilizarea Sertralinei împreună cu alte terapii împotriva cancerului la șoareci a încetinit semnificativ creșterea celulelor de cancer de sân.

Autorii studiului notează că leucemia, tumorile cerebrale, celulele canceroase de plămâni și de piele prezintă, de asemenea, această dependență biologică.

„Acum că am reușit să identificăm acest mecanism pentru cancerul de sân, putem începe să investigăm alte tipuri de cancer care sunt, de asemenea, predispuse la sinteza serinei și glicinei”, spune prof. De Kiersmaeker.

„Acesta este, de exemplu, cazul leucemiei cu celule T, dar și al unor cancere cerebrale, pulmonare și cutanate. Cu cât putem identifica mai multe tumori sensibile la Sertralină, cu atât mai bune sunt perspectivele de a ajuta pacienții în viitor.”

El avertizează că rezultatele au fost confirmate doar în cadrul unor studii experimentale, dar echipa este optimistă că antidepresivul va ajunge în curând la testele pe oameni.

„Siguranța utilizării Sertralinei la om a fost deja bine descrisă, ceea ce reprezintă un mare avantaj. De aceea, căutăm și parteneri din industrie pentru a continua să dezvoltăm acest lucru.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel