Sari la conținut

Obiceiul de somn care ar putea fi un semn de avertizare al demenței – afectează 90% dintre pacienți

simptome precoce
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Dementa descrie un grup de simptome legate de un declin cognitiv continuu. Există multe tipuri diferite de această afecțiune care distruge mintea, demența cu corp Lewy fiind al doilea cel mai frecvent tip de demență progresivă după boala Alzheimer. Este declanșată de dezvoltarea depozitelor de proteine, numite corpi Lewy, în celulele nervoase din regiunile creierului implicate în gândire, memorie și mișcare.

Indiferent dacă pur și simplu nu poți să ațipești sau te trezești din cauza unui coșmar în miezul nopții, toată lumea suferă din când în când de un somn prost.

Cu toate acestea, dacă partenerul sau colegii tăi de apartament se plâng adesea că țipi sau dai din picioare atunci când adormi adânc, ar putea fi un semn de avertizare al demenței.

Evelina Sabonaityte, medic și nutriționist clinic, a declarat: „Persoanele cu demență pot avea dificultăți în procesarea emoțiilor complexe sau a experiențelor din evenimentele trecute din cauza pierderii memoriei sau a declinului cognitiv asociat cu progresia bolii.

Ca urmare, acești indivizi ar putea încerca să se exprime prin acte fizice în loc de comunicare verbală, deoarece acele amintiri devin mai tangibile în timpul stărilor de somn, cum ar fi somnul REM [mișcarea rapidă a ochilor], când visarea apare cel mai frecvent.”

Una dintre cele cinci etape ale somnului, somnul REM începe de obicei la aproximativ 90 de minute după ce ați ațipit.

Visele din această etapă sunt de obicei mai vii, fantastice sau chiar bizare.

Potrivit Clinicii Mayo, demența cu corp Lewy poate duce la tulburări de comportament în timpul somnului în mișcarea rapidă a ochilor (REM), ceea ce înseamnă că începeți să jucați fizic vise vii, adesea neplăcute, cu sunete vocale și mișcări bruște.

Sabonaityte a spus: „Acești indivizi pot manifesta acțiuni similare în timp ce sunt implicați în activități de vis, cum ar fi vorbirea cu voce tare în pat sau efectuarea de mișcări care indică îndeplinirea unei sarcini legate de ceea ce visează în acel moment.”

Pacienții cu această tulburare pot începe să lovească cu pumnii, cu picioarele, să țipe  în timp ce dorm.

O analiză, publicată în Jurnalul Internațional de Psihiatrie Geriatrică, a constatat că cel puțin o formă de tulburare a somnului este de obicei prezentă la 90% dintre persoanele cu demență cu corp Lewy.

Cercetarea s-a bazat pe un total de 70 de articole care au inclus 20 de studii axate pe somnul subiectiv.

Este recomandat să consultați un medic de familie dacă aveți orice simptome de demență cu corp Lewy.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel