Sari la conținut

Semne precoce ale demenței cu corpi Lewy: Persoana se poate opri brusc, rămâne tăcută și nu răspunde timp de câteva minute

ingrijitoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Creste numarul cazurilor de persoane in varsta abandonate in spitale

Semne precoce ale demenței cu corpi Lewy: Persoana se poate opri brusc, rămâne tăcută și nu răspunde timp de câteva minute.

Deși boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, nu este singurul tip. Demența cu corpi Lewy este celălalt tip de demență cel mai frecvent. Iată un semn care vă poate ajuta să înțelegeți debutul său timpuriu la un prieten sau un membru al familiei.

Ce este demența cu corpi Lewy (DLB)

Demența progresează într-o perioadă de timp și poate lăsa pe cineva să se simtă complet neajutorat, deoarece este o afecțiune ireversibilă. Nu toată lumea înțelege ce înseamnă cu adevărat demența și uneori termenul este folosit într-un mod destul de derogatoriu de către niște oameni insensibili.

În termeni medicali, cuvântul „demență” descrie un set de simptome care, în timp, pot afecta memoria, rezolvarea problemelor, limbajul și comportamentul. Deși boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, nu este singurul tip.

Demența cu corpi Lewy (DLB), cunoscută și sub denumirea de boală difuză cu corpi Lewy, este celălalt tip de demență cel mai frecvent. Se pot observa semnele destul de devreme la un membru al familiei și aranja un tratament adecvat? Există anumite trăsături pe care nu le putem rata și indică apariția demenței?

Pentru orice caz de apariție a demenței, lista simptomelor de demență poate include factori precum concentrarea scăzută, lipsa motivației sau scăderea memoriei. Suferința acestor simptome nu indică întotdeauna demență.

Toți bătrânii suferă de demență?

Nu. Pe măsură ce vârsta progresează, majoritatea oamenilor experimentează modificări cognitive ușoare și pierderi de memorie – mai ales după ce au împlinit 50 de ani, ca să spunem așa. E normal. În timp ce, în demență, progresia declinului cognitiv este rapidă. Declinul mental regulat asociat cu îmbătrânirea este de obicei o pierdere lentă și treptată a memoriei sau a atenției. Demența, totuși, este adesea caracterizată prin modificări rapide, bruște și severe ale memoriei și capacității cognitive.

Ce este diferit la Lewy Body Dementa? Express UK o citează pe Fran Vandelli, lider de demență pentru Bupa Care Services, care a spus că „în demența cu corpi Lewy, aglomerări mici de proteine ​​​​cunoscute sub numele de corpi Lewy se acumulează în celulele nervoase din creier, ceea ce poate provoca simptome precum confuzie, halucinații, dificultăți de mișcare sau tulburări de somn.

Oamenii care suferă de demență cu corpi Lewy pot avea simptome motorii ale bolii Parkinson, precum și simptome de pierdere a memoriei și confuzie.

„Este important să ne amintim că nici două persoane nu vor experimenta demența exact în același mod, dar unele simptome ale demenței cu corpi Lewy sunt similare cu alte tipuri de demență, cum ar fi boala Alzheimer, în timp ce altele sunt mai specifice demenței cu corpi Lewy”, a adăugat Fran Vandelli.

Semne precoce ale demenței cu corpi Lewy: Persoana se poate opri brusc, rămâne tăcută și nu răspunde timp de câteva minute

Recunoaște aceste simptome la un membru al familiei sau un prieten:

  • Aceste simptome includ o schimbare bruscă a atenției și a vigilenței.

„Cineva cu demență cu corpi Lewy poate deveni brusc confuz sau se poate opri și devine tăcut și nu răspunde pentru câteva minute, la un moment dat.”

  • Fran Vandelli a adăugat că persoanele cu demență cu corpi Lewy pot avea halucinații sau pot pretinde că văd lucruri care nu există.

„Au dificultăți cu mișcarea. Aceste simptome pot arăta asemănătoare cu cele ale bolii Parkinson, cum ar fi târșăturile la mers, încetinirea generală a mișcărilor, mișcările faciale limitate și tremurul.”

  • Persoanele cu demență pot deveni neliniștite și suferă de tulburări de somn. Au adesea halucinații și își pot striga sau visele în somn.
  • Persoanele cu demență cu corp Lewy prezintă, de asemenea, un risc crescut de a interpreta greșit informațiile vizuale.

„Acest lucru este diferit de o halucinație, de exemplu, ei ar putea vedea o schimbare a podelei ca o treaptă de urcat, ceea ce poate duce la un risc crescut de cădere.”

LBD este o afecțiune progresivă, complexă și provocatoare

Demența cu corpi Lewy (DLB) este cauzată de boala cu corpi Lewy. Corpii Lewy sunt aglomerări de proteine ​​din celulele acumularii, care rupe conexiunile dintre celulele nervoase, determinând în cele din urmă aceste celule să nu mai funcționeze.

Simptomele DLB includ dificultăți de a rămâne concentrat, experimentarea iluziilor și probleme cu mișcarea și somnul.

Demența cu corp Lewy este strâns legată de boala Parkinson și poate progresa pe parcursul mai multor ani.

LBD este o afecțiune progresivă, complexă și provocatoare, despre care se crede că reprezintă 10 până la 15% dintre toți cei cu demență.

În stadiile incipiente, este adesea confundată cu boala Alzheimer și poate fi diagnosticată greșit. Cât de repede se agravează demența cu corpi Lewy variază de la persoană la persoană, spun experții.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: