Sari la conținut

Obișnuiești să bei apă rece de la frigder? Ce se întâmplă imediat în organismul tău. Ne explică un specialist pneumolog. Efectul devastator asupra organismului

Zilele caniculare de vară îi determină pe mulți dintre noi să se răcorească cu un pahar de apă rece de la frigider. Însă cât de sănătos este acest obicei? Specialiștii ne atrag atenția asupra unor aspecte pe care ar trebui să le luam în calcul.

Mulți spun că apa rece contractă stomacul, iar ulterior îngreunează digestia alimentelor de după masă, de aici debutând și senzația de balonare. De asemenea, sunt oameni care cred că un consum de apă rece atunci când ești încălzit te poate îmbolnăvi.

Dr. Sonam Solanki, consultant pneumolog explică efectele consumului de apă rece asupra organismului

Deoarece organismul uman are o temperatură de 37 de grade,în momentul în care se consumă apă rece, organismul încearcă să regleze temperatura și astfel consumă energie.

Practic, consumul de apă rece provoacă un dezechilibru în organism și poate încetini procesul digestiv.

Citeste si:

”De asemenea, dacă apa rece este consumată în timpul meselor, atunci corpul nostru începe să utilizeze energia de reglare a temperaturii corpului, care altfel ar fi fost folosită pentru digestie și absorbția substanțelor nutritive. Un alt motiv pentru a evita consumul de apă răcită, în special în timpul sau după mese, este că aceasta crește șansele de a dezvolta mucoase iritante, dureri în gât și nas înfundat”, a declarat Dr. Solanki pentru VBiz.ro

Beneficiul consumului de apă rece în timpul antrenamentelor

Apa rece are totuși și beneficii. Un studiu a demonstrat că atunci când este consumată în timpul antrenamentelor, aceasta împiedică supraîncălzirea corpului.

Sursa: Unsplash

”De fapt, potrivit unui studiu din 2012, consumul de apă rece în timpul exercițiilor fizice poate ajuta la împiedicarea supraîncălzirii corpului și, astfel, face ca o sesiune de antrenament să fie mai reușită. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că un consum de apă rece face ca organismul uman să mențină mai ușor o temperatură centrală mai scăzută”, a informat ea.

Apa caldă te ajută la pierderea în greutate

Pe de altă parte, dacă înlocuim apa rece cu una caldă vom avea beneficii și mai mari. Un alt studiu arată că trecerea de la consumul de apă rece la cel de apă caldă ar putea crește pierderea în greutate.

Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat 500 de ml de apă caldă înainte de masă au înregistrat o creștere a metabolismului cu 30%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.