luni, februarie 6, 2023

Obligatoriu, această vitamină nu trebuie să ne lipsească din dietă. Tot mai multe persoane sunt diagnosticate ca având  deficit de vitamine. În cazul acesteia însă, consecințele sunt dramatice.  Apar simptome neurologice care sunt, din păcate, ireversibile. De asemenea, această insuficiență predispune la un mai mare risc de a dezvolta psihoze, manie, dar  și demență.

Vitamina B-12, căci despre ea este vorba, este cea mai dinamică din punct de vedere structural și se găsește în produsele din carne, putând fi produsă numai prin sinteză de fermentație bacteriană. Dacă nu consumi însă produse de origine animală obligatoriu ai nevoie de suplimente și de alimente precum  pește, carne, ouă și produse lactate.

Te-ar mai interesa: Ceaiul farmacie care scade tensiunea arterială și ...

Persoanele cu vârsta peste 14 ani, de pildă, trebuie să consume zilnic mai mult de 2,4 micrograme (mcg) de vitamină B-12, iar  adolescenții și adulții cu vârsta peste 14 ani,  2,4 micrograme (mcg) de vitamină B-12 pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să asigure consumul de 2,6 mcg, iar cele care alăptează, 2,8 mcg.

Dacă ai o dietă sănătoasă, în mod normal nu ar trebui să te confrunți cu o deficiență de vitamina B12. În caz contrar, în lipsa acestei vitamine vei priva organismul de o funcționare normală a creierului, dar  și a sistemului nervos. 

Și, să nu uităm, B-12 este, de asemenea, implicată în formarea celulelor roșii din sânge ajutând la crearea și reglarea ADN-ului.

Te-ar mai interesa: Preotul Cătălin Moroșan se zbate între viață și mo...

De altfel, metabolismul fiecărei celule din organism depinde de vitamina B-12, pentru că ea joacă un rol important în sinteza acizilor grași și producția de energie. 

În același timp, vitamina B-12 permite eliberarea de energie  ajutând organismul să absoarbă acidul folic.

Fără vitamina B-12, corpul uman, care produce milioane de celule roșii din sânge în fiecare minut, nu le poate multiplica în mod corespunzător, „producția de globule roșii” fiind serios afectată dacă nivelul vitaminei B-12 scade. 

Te-ar mai interesa: Mare atenție! Obezitatea, boala secolului. Ce legă...

Vorbim de apariţia anemiei, dar şi de depresie, confuzie, probleme de memorie şi asta chiar şi în situaţia în care nivelurile de B-12 sunt doar puțin mai scăzute decât cele normale.

În lipsa acestei vitamine este foarte posibil să ai şi alte manifestări, precum constipație, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate.

În cazul unor simptome care se intensifică vorbim deja de modificări neurologice, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. 

Te-ar mai interesa: Prevenirea cancerului: 10 trucuri pe care trebuie ...

Găsim vitamina B în carne, porc, vită, miel, pasăre de curte, dar şi în şuncă, ouă, peşte, lactate, lapte, brânză, iaurt, ouă şi drojdie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private