Sari la conținut

Omicron: Care sunt simptomele celei mai recente variante de COVID și de ce ar trebui să fim îngrijorați? De unde știi dacă ai contractat Omicron?

Încep să apară date preliminare despre noua variantă Omicron COVID-19 care ne-ar putea oferi o înțelegere mai clară a simptomelor și a efectelor acestora.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că varianta Omicron se va răspândi și mai mult și prezintă un risc global „foarte mare”. Agenția de sănătate a numit-o, de asemenea, o „variantă de îngrijorare”.

Oamenii de știință și experții urmăresc cu atenție datele din Africa de Sud, unde varianta a fost raportată pentru prima dată.

Un studiu publicat pe 14 decembrie de cel mai mare administrator privat de asigurări de sănătate din Africa de Sud, Discovery Health, a declarat că două doze de vaccin COVID-19 de la Pfizer-BioNTech par să fi oferit o protecție de 70% împotriva spitalizării în Africa de Sud în ultimele săptămâni.

Studiul s-a bazat pe peste 211.000 de rezultate pozitive ale testelor COVID-19 din 15 noiembrie până pe 7 decembrie, dintre care aproximativ 78.000 au fost atribuite Omicron. Cele 78.000 de rezultate nu sunt cazuri Omicron confirmate, ceea ce înseamnă că studiul nu este capabil să facă constatări concludente.

Analiza arată, de asemenea, că protecția împotriva internării în spital este menținută la toate vârstele, la persoanele între 18 și 79 de ani, cu niveluri de protecție ușor mai scăzute pentru vârstnici.

De asemenea, a arătat că a existat un risc mai mare de reinfectare în timpul celui de-al patrulea val decât în timpul valurilor anterioare și că riscul de spitalizare în rândul adulților diagnosticați cu COVID-19 a fost cu 29% mai mic decât în timpul primului val al țării la începutul anului trecut.

„Simptome mai ușoare”

La începutul lunii decembrie, Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud a lansat un studiu care sugerează că tulpina ar putea provoca o infecție mai ușoară decât variantele anterioare.

Dar a avertizat că este încă prea devreme pentru a spune dacă varianta prezintă un risc mai mare de deces, deoarece a fost detectată doar cu peste două săptămâni în urmă și există o cantitate mică de date de difuzat.

Raportul detaliază situația din ultimele două săptămâni la Complexul Spitalului Districtual Steve Biko/Tshwane din provincia Gauteng, unde varianta a fost detectată pentru prima dată.

Raportul a mai dezvăluit că mai mulți oameni mai tineri erau internați în spital cu infecții cu COVID-19 Omicron, dar acest lucru ar putea fi legat de rate mai scăzute de vaccinare în rândul acestor grupuri de vârstă în Africa de Sud.

Principalele constatări ale raportului au fost că majoritatea pacienților nu erau dependenți de oxigen și că cei mai mulți dintre pacienții din secțiile COVID-19 au fost „internări accidentale de Covid”, având un alt motiv medical sau chirurgical de internare în spital.

„Simptome foarte ușoare”

Concluziile raportului coincid cu cele ale unui medic din Africa de Sud, care a fost unul dintre primii care a bănuit tulpina diferită de coronavirus. Dr. Angelique Coetzee a spus că simptomele variantei Omicron sunt ușoare și ar putea fi tratate acasă.

Coetzee, un medic privat și președinte al Asociației Medicale din Africa de Sud, a declarat pentru Reuters că pe 18 noiembrie, ea a observat șapte pacienți la clinica ei care aveau simptome diferite de varianta dominantă Delta, deși „foarte ușoare”.

Ea a tratat aproximativ 30 de pacienți și a spus că cea mai comună caracteristică pare să fie oboseala.

Cum diferă simptomele Omicron?

Oboseala a fost unul dintre principalele simptome pe care le raportau pacientii ei, a spus dr. Coetzee.

Alte simptome au fost o durere ușoară de cap, dureri de corp și o senzație de zgârietură în gât.

Dar ea a spus, spre deosebire de varianta Delta, pacienții nu au raportat până acum o pierdere a gustului sau a mirosului. De asemenea, nu a existat o scădere majoră a nivelului de oxigen.

Cine a fost afectat?

Coetzee a spus că experiența ei a fost tratarea persoanelor care au 40 de ani sau mai puțin și că aproape jumătate dintre pacienții cu simptome Omicron pe care i-a tratat nu au fost vaccinați.

Dar ea avertizează că efectele variantei omicron la pacienții vârstnici sunt necunoscute.

De unde știi dacă ai contractat Omicron?

Potrivit OMS, mai multe laboratoare au indicat că pentru un test PCR utilizat pe scară largă, una dintre cele trei gene țintă nu este detectată (numită abandonarea genei S sau eșecul țintei genei S) și, prin urmare, acest test poate fi utilizat ca marker pentru această variantă. , în așteptarea confirmării secvenței.

Agenția de sănătate a spus că, folosind această abordare, această variantă a fost detectată cu un ritm mai rapid decât creșterile anterioare ale infecției, sugerând că această variantă poate avea un avantaj de creștere.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel