Sari la conținut

Pfizer spune că pastila Covid-19 este eficientă în proporție de 90%. Este eficientă și împotriva variantei omicron?

Pfizer a declarat marți că analiza finală a pilulei sale antivirale Covid-19 a arătat  o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat, iar datele recente de laborator sugerează că medicamentul își păstrează eficacitatea împotriva variantei omicron a coronavirusului care se răspândește rapid. 

Producătorul de medicamente din SUA a declarat luna trecută că medicamentul oral a fost cu aproximativ 89% eficient în prevenirea spitalizărilor sau a deceselor, în comparație cu placebo, pe baza rezultatelor intermediare la aproximativ 1.200 de persoane. Datele dezvăluite marți includ încă 1.000 de persoane.

Nimeni din studiu care a primit tratamentul cu Pfizer nu a murit, comparativ cu 12 decese în rândul primitorilor placebo.

Pastilele Pfizer sunt luate cu ritonavirul antiviral mai vechi la fiecare 12 ore timp de cinci zile, începând la scurt timp după apariția simptomelor. Dacă este autorizat, tratamentul va fi vândut ca Paxlovid.

Pfizer a publicat, de asemenea, date timpurii dintr-un al doilea studiu clinic care arată că tratamentul a redus spitalizările cu aproximativ 70% la aproximativ 600 de adulți cu risc standard.

„Este un rezultat uimitor”, a spus directorul științific al Pfizer, Mikael Dolsten, într-un interviu.

„Vorbim despre un număr uluitor de vieți salvate și de spitalizări prevenite. Și, desigur, dacă implementați acest lucru rapid după infecție, este posibil să reducem dramatic transmiterea”, a spus Dolsten, potrivit CNBC.

Dolsten a spus că se așteaptă în curând autorizarea pentru utilizare la persoanele cu risc ridicat din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA și a altor agenții de reglementare. El nu crede că va fi necesară o reuniune a comitetului consultativ al FDA.

„Suntem în dialoguri de reglementare foarte avansate atât cu Europa, cât și cu Regatul Unit și avem dialoguri cu majoritatea agențiilor de reglementare majore la nivel global”, a spus Dolsten.

În prezent, nu există tratamente antivirale orale pentru Covid autorizate în Statele Unite.

Rival Merck a cerut autorizarea de utilizare de urgență a pilulei sale antivirale molnupiravir. Dar acest medicament a redus doar cu aproximativ 30% numărul de spitalizări și decesele în studiul său clinic pe pacienți cu risc ridicat.

Unii oameni de știință și-au exprimat, de asemenea, îngrijorări legate de siguranță cu privire la potențialul de malformații congenitale de la medicamentul Merck, precum și îngrijorarea că acesta ar putea determina mutarea virusului.

Medicamentul Pfizer funcționează diferit. Face parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în prezent pentru tratarea HIV, hepatitei C și a altor virusuri.

Dolsten a spus că testele recente de laborator au arătat că activitatea împotriva proteazei variantei omicron este „la fel de bună ca, practic, orice variantă de îngrijorare SARS-COV-2”.

Compania a spus că poate avea 180.000 de tratamente gata să fie livrate în acest an și intenționează să producă cel puțin 80 de milioane în 2022.

Dolsten a spus că Pfizer caută să extindă această producție în continuare, deoarece noile variante, cum ar fi noul omicron descoperit, ar putea crește nevoia de antivirale substanțial. Vaccinurile actuale par a fi mai puțin eficiente în prevenirea infecției cu omicron.

Pfizer, care produce unul dintre cele mai importante vaccinuri Covid-19 cu partenerul german BioNTech, a fost de acord să permită producătorilor de generice să furnizeze versiuni ale medicamentului în 95 de țări cu venituri mici și medii printr-un acord de licență cu grupul internațional de sănătate publică Medicines Patent Pool. (MPP). Cu toate acestea, Dolsten a spus că pentru anul viitor se așteaptă ca medicamentul să fie produs în principal de Pfizer.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel