sâmbătă, septembrie 25, 2021

În timp ce numărul zilnic al infecțiilor cu Covid-19 din India a crescut cu un record de peste 200.000 de cazuri în două zile consecutive, experții din sănătatea publică își fac griji că o nouă variantă – posibil mai virulentă – a coronavirusului ar putea fi într-o țară aglomerată de peste 1,3 miliarde de oameni, conform The Straits Times.

Noua variantă, care are o așa-numită dublă mutație, se crede că alimentează noul val de infecții mortal al Indiei, care a făcut-o a doua țară cea mai afectată din lume, depășind Brazilia, și a început deja să-și copleșească spitalele și crematoriile.

Această variantă are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci “procentul cazurilor a crescut considerabil”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, potrivit AgerPress.

Națiunea asiatică a raportat până acum peste 14 milioane de cazuri Covid și peste 174.300 de decese.

„Aceasta este o variantă de interes pe care o urmărim”, a declarat reporterilor dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății pe Covid-19, vineri (16 aprilie).

„Având două dintre aceste mutații, care au fost văzute în alte variante din întreaga lume, sunt îngrijorătoare”, a spus ea, adăugând că a existat o similitudine cu mutațiile care cresc transmisia, precum și reduc neutralizarea, eventual reducând capacitatea vaccinurilor de a acționa asupra lor.

Von Kerkhove a spus că OMS colaborează cu India şi alte ţări pentru a spori secvenţierile genetice în lume şi a detecta şi evalua variantele de interes – categorie în care a intrat acum şi cea din India – şi cele considerate “îngrijorătoare”.

Din acestea din urmă fac parte variantele identificate primele în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Cele trei variante s-au răspândit, în ultimele luni, prin diferite părţi ale lumii.

Ultimele stiri