Sari la conținut

OMS avertizează: „Centaurus” strârnește îngrijorare

OMS cere vaccinarea populatiei
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
OMS cere vaccinarea populatiei împotriva tantarilor

„Pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament„, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

BA.2.75 – supranumită „Centaurus”, noua variantă a infecţiile COVID-19, se răspândește rapid în India. Mai mult, varianta a ajuns și în Marea Britanie. Experții sunt îngrijorați pentru că numărul persoanelor infectate a crescut și aparent mai rapid decât varianta Omicron, care este extrem de transmisibilă.

OMS avertizează: „Centaurus” strârnește îngrijorare

„Centaurus”, BA.2.75, a fost detectat la începutul lunii mai și în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada, conform Ştirile PRO TV.

COVID-19 rămâne o urgenţă sanitară la nivel global

OMS a avertizat recent că infecţiile COVID-19 rămân o urgenţă de sănătate la nivel global, la aproape doi ani şi jumătate după ce boala provocată de noul coronavirus a fost catalogată astfel, transmit Reuters şi AFP.

Citeste si:

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a început să monitorizeze îndeaproape noua variantă. Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, a spus că nu există încă suficiente date pentru a evalua severitatea acesteia.

Pe lângă răspândirea largă, virusologii au fost alertați și de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le are, față de varianta BA.2, fiind chiar posibil să fi evoluat din aceasta.

Comitetul de Urgenţă al OMS, alcătuit din experţi independenţi, a precizat într-un comunicat că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă.

Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o „decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.

Comitetul a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac „din ce în ce mai dificilă” evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat „inadecvarea supravegherii actuale” a pandemiei.

De asemenea, Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că a luat act de creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în diferite regiuni ale lumii, precum şi de lipsa implementării măsurilor adecvate de sănătate publică în regiunile afectate de reapariţia cazurilor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19. Pandemia de COVID-19 „este departe de a se termina”, a anunţat marţi Tedros Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Geneva.

„Pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament„, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.